- Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ordonat luni o anchetă privind moartea și rănirea copiilor din Ucraina.
- Constatările vor fi publicate în raportul global anual al ONU privind copiii și conflictele armate.
- Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat anterior că biroul său are tot mai multe dovezi că forțele rusești au comis potențiale crime de război.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ordonat o anchetă privind moartea și rănirea copiilor din Ucraina, în contextul în care conflictul cu Rusia se intensifică în această țară devastată de război.
Advertisment
Guterres a cerut ca rezultatele să fie publicate în raportul global anual al ONU privind copiii și conflictele armate, care verifică relatările privind răpirile, violențele sexuale, precum și alte încălcări, cum ar fi recrutarea copiilor pentru a lupta în conflicte.
„Având în vedere războiul în curs de desfășurare din Ucraina, inclusiv încălcările împotriva civililor și a copiilor, din cauza intensității ridicate a acestui conflict, această situație va fi adăugată ca o situație îngrijorătoare cu efect imediat și va fi inclusă în următorul meu raport”, a scris Guterres în raportul din acest an, care a fost publicat luni.
Recomandări
Guterres a cerut, de asemenea, ca investigații similare să fie efectuate în Etiopia și Mozambic. Raportul de luni a constatat că peste 2.500 de copii au fost uciși în conflictele globale în 2021 și alți 5.555 au fost mutilați. Cel mai mare număr de încălcări verificate împotriva copiilor au fost documentate în Yemen, Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Somalia, Israel și teritoriile palestiniene.
Dovezile uciderilor ilegale în război
Apelul pentru o anchetă în Ucraina vine în contextul în care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, avertizează că biroul său a adunat tot mai multe dovezi că forțele rusești au efectuat ucideri ilegale și execuții sumare.
Bachelet a declarat că anchetatorii ONU au recuperat peste 1.200 de cadavre de civili de la Kiev și că biroul său lucrează pentru a confirma peste 300 de acuzații de ucidere de către forțele rusești în situații care nu au avut legătură cu luptele active.
În aprilie, ONU a votat pentru a retrage Rusiei calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, în urma acuzațiilor potrivit cărora trupele rusești au torturat și ucis civili ucraineni la Bucha, o suburbie din apropierea Kievului.
Cadavrele au fost descoperite după ce Moscova și-a retras trupele din Bucea. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris urmările pe care le-a văzut la fața locului luni, drept un „genocid” și a acuzat Rusia de crime de război. Kremlinul a descris anterior acțiunile sale militare din Ucraina ca fiind o „operațiune specială” și a negat că a vizat civili.
Luna trecută, Fondul ONU pentru copii, sau UNICEF, a declarat că aproape două treimi dintre copiii din Ucraina au fost strămutați de la începutul războiului declanșat de Kremlin la sfârșitul lunii februarie.
„Aș spune că fiecare copil din Ucraina a fost atins de acest război. Fie a pierdut un membru al familiei, fie au fost ei înșiși martori ai unei traume”, a declarat Afshan Khan, directorul regional UNICEF, pentru reporterii de la Națiunile Unite. Khan a mai spus că numărul impresionant de școli distruse de loviturile rusești în Ucraina reprezintă o altă provocare sumbră pentru dezvoltarea copiilor.
Partenerii noștri