• Conform raportului, chiar dacă toate țările își respectă angajamentele privind clima, temperaturile globale vor crește cu 2,5°C.
  • Raportul State of Climate Report 2022, publicat tot la 26 octombrie, a examinat 40 de indicatori ai progreselor înregistrate în domeniul acțiunilor climatice.
  • Cercetătorii au constatat că niciunul nu este pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele pentru 2030.

Angajamentele recente ale lumii în materie de climă vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar acest lucru tot nu va fi suficient pentru a limita încălzirea globală la 1,5° Celsius până la sfârșitul secolului, așa cum prevede Acordul de la Paris din 2015, potrivit unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite la 26 octombrie.

Raportul, care sintetizează informațiile din contribuțiile combinate determinate la nivel național prezentate de 193 de țări, a fost întocmit de UN Climate Change (secretariatul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice sau UNFCCC) în perspectiva celei de-a 27-a Conferințe a părților care va avea loc în Egipt în luna noiembrie a acestui an.

În aceeași zi, UN Climate Change a publicat și un raport care examinează strategiile de dezvoltare pe termen lung cu emisii reduse. Raportul State of Climate Report 2022, publicat tot la 26 octombrie, a examinat 40 de indicatori ai progreselor înregistrate în domeniul acțiunilor climatice și a constatat că niciunul nu este pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele pentru 2030.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Toate națiunile care fac parte din Acordul de la Paris, un tratat internațional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbările climatice, ratificat de 196 de părți în 2015, trebuie să prezinte contribuții determinate la nivel național sau NDC-uri la CCONUSC. O NDC este un set de obiective pe termen lung care enumeră modul în care fiecare țară își propune să își reducă emisiile de dioxid de carbon și să se adapteze la impactul climatic.

UN Climate Change ține un registru al tuturor NDC-urilor, iar fiecare țară trebuie să le actualizeze la fiecare cinci ani. Prima NDC a Indiei, prezentată în 2015, enumera opt obiective. Printre acestea se număra reducerea intensității emisiilor din PIB-ul său cu 33% până la 35% până în 2030 față de nivelurile din 2005.
NDC a Indiei, actualizată în luna august a acestui an, include reducerea intensității emisiilor din PIB-ul său cu 45 % până în 2030 față de nivelul din 2005 și realizarea unei capacități instalate cumulative de energie electrică de 50 % din resurse energetice care nu sunt bazate pe combustibili fosili până în 2030 (față de 40 %, cât era prevăzut în cadrul primei NDC).

UN Climate Change a sintetizat informațiile din 166 de NDC disponibile în registrul său la 23 septembrie 2022. Printre acestea se numără 142 de NDC noi sau actualizate, precum cele prezentate de India. Împreună, NDC-urile acoperă 94,9 % din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră în 2019, reprezentând 52,6 gigatone de echivalent CO2.