• La fiecare 10 ani ne confruntăm cu pierderea a câte un milion de persoane.
  • Economia va cunoaște o creștere lentă, iar bugetul de stat va trebui să facă față unei reduceri uriașe a nivelului impozitelor colectate.
  • Un raport ridicat de dependență înseamnă că economia în general, se confruntă cu o povară mai mare.

În următorii 10 ani numărul tinerilor va fi mai mic decât cel al persoanelor mai în vârstă. În spatele acestei scăderii alarmante a populației, susțin experții, se află creșterea vârstei medii, scăderea natalității, accesul din ce în ce mai mare la asistență medicală și creșterea speranței de viață. 

Conform estimărilor, la fiecare 10 ani ne confruntăm cu pierderea a câte un milion de persoane, iar scăderea semnificativă a oamenilor activi situează România în categoria statelor care înregistrează cel mai mare declin demografic. 

Pe lângă fenomenul mondial de amânare a momentului întemeierii unei familii în statele dezvoltate, România va trebui să facă față unui moment care va marca o schimbare subită în ceea ce privește numărul persoanelor angajate și numărul celor care nu au un loc de muncă: cel în care decrețeii se va pensiona.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Astfel, vorbim despre consecințele îmbătrânirii rapide a populației: economia va cunoaște o creștere lentă, iar bugetul de stat va trebui să facă față unei reduceri uriașe a nivelului impozitelor colectate.

Numărul persoanelor neocupate (inactive sau în şomaj) ce revin la 1000 persoane ocupate, sau raportul de dependenţă economică, după cum îl numesc specialiștii, a crescut în anul 2023 la 1,45 %.

Un raport ridicat de dependență înseamnă că economia în general, se confruntă cu o povară mai mare.

Un raport ridicat de dependență înseamnă că cei de vârstă activă și economia în general, se confruntă cu o povară mai mare în sprijinirea populației inactive (fie că e vorba șomeri, pensionari sau tineri care trebuie sprijiniți.

Citește și