• Trimisul ONU, Potzel Markus, a cerut ridicarea urgentă a interdicțiilor.
  • Experții în domeniul drepturilor omului și membrii comunității internaționale au descris aceste măsuri ca fiind o lovitură majoră pentru comunitățile vulnerabile.
  • Membrii au subliniat că aceste restricții contrazic angajamentele asumate de talibani față de poporul afgan, precum și așteptările comunității internaționale.

Cel mai înalt diplomat al ONU în Afganistan s-a întâlnit sâmbătă, la Kabul, cu ministrul taliban al educației, Mohammad Nadeem, și a cerut ridicarea urgentă a interdicțiilor privind educația femeilor și munca pentru agențiile umanitare.

Afganistanul intră într-o nouă perioadă de criză. Interdicțiile talibanilor privind educația femeilor și munca pentru agențiile de ajutorare vor dăuna tuturor afganilor. Trimisul ONU, Potzel Markus, a cerut ridicarea urgentă a interdicțiilor în cadrul unei întâlniri de astăzi cu ministrul învățământului superior al autorităților de facto, Moh. Nadeem”, a declarat Misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Afganistan într-un mesaj pe Twitter.

Talibanii au preluat conducerea Afganistanului în august 2021 și au impus politici care restricționează sever drepturile fundamentale – în special pe cele ale femeilor și fetelor, potrivit Human Rights Watch.
Luna trecută, talibanii au impus o restricție privind învățământul superior feminin și o interdicție pentru femei de a lucra în organizații neguvernamentale umanitare. Experții în domeniul drepturilor omului și membrii comunității internaționale au descris aceste măsuri ca fiind o lovitură majoră pentru comunitățile vulnerabile, pentru femei, copii și pentru întreaga țară.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În ultima săptămână a lunii decembrie, membrii Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) s-au declarat profund alarmați de rapoartele potrivit cărora talibanii au suspendat accesul femeilor și fetelor la universități. Aceștia au făcut apel la talibani să revină rapid asupra acestor politici și practici, care reprezintă o erodare tot mai mare a respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În plus, membrii CSONU și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la interdicția impusă femeilor angajate de ONG-uri și organizații internaționale de a merge la serviciu. Aceștia au afirmat că această măsură va avea un impact semnificativ și imediat asupra operațiunilor umanitare din țară, inclusiv cele ale ONU, și asupra furnizării de ajutor și a activității de sănătate. Membrii au subliniat că aceste restricții contrazic angajamentele asumate de talibani față de poporul afgan, precum și așteptările comunității internaționale.

La începutul acestei săptămâni, TOLOnews a relatat că Consiliul de Securitate al ONU va organiza săptămâna viitoare o reuniune cu ușile închise pentru a discuta decizia talibanilor de a interzice femeilor să lucreze în ONG-uri în Afganistan. Japonia și Emiratele Arabe Unite au solicitat o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU pe 13 ianuarie pentru a discuta deciziile anunțate de talibani, a precizat misiunea EAU la ONU într-o declarație pe Twitter.