• Statele Unite au acuzat China de genocid.
  • China a negat cu fermitate orice abuzuri în Xinjiang.
  • Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat în raportul său de 48 de pagini că au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului în Xinjiang.

Detenția arbitrară și discriminatorie a uigurilor și a altor musulmani din regiunea Xinjiang de către China ar putea constitui crime împotriva umanității, a declarat miercuri șeful demisionar al ONU pentru drepturile omului într-un raport mult așteptat.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care s-a confruntat cu critici din partea unor diplomați și grupuri de apărare a drepturilor omului pentru că a fost prea blândă cu China, a publicat raportul cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului său de patru ani. Ea a vizitat China în luna mai.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat în raportul său de 48 de pagini că au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului în Xinjiang în contextul aplicării de către guvern a strategiilor de combatere a terorismului și a extremismului.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane … poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”, a spus biroul ONU. a recomandat guvernului chinez să ia măsuri rapide pentru a elibera toate persoanele reținute în centrele de pregătire, închisori sau centre de detenție.

Există indicii credibile de încălcare a drepturilor reproductive prin aplicarea coercitivă a politicilor de planificare familială începând din 2017, a precizat biroul.

Biroul a adăugat că lipsa datelor guvernamentale face dificilă formularea de concluzii cu privire la amploarea totală a aplicării actuale a acestor politici și a încălcărilor asociate ale drepturilor reproductive.

Grupurile de apărare a drepturilor acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în regiunea vestică Xinjiang, inclusiv de utilizarea în masă a muncii forțate în taberele de internare. Statele Unite au acuzat China de genocid.

China a negat cu fermitate orice abuzuri în Xinjiang și a emis un răspuns de 131 de pagini la raportul ONU, pe care misiunea Beijingului la Geneva l-a descris ca fiind o farsă planificată de Statele Unite, națiunile occidentale și forțele anti-China, bazată pe informații false și pe presupunerea vinovăției. Vorbind înainte de publicarea raportului, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite la New York, Zhang Jun, a declarat că Beijingul și-a exprimat în mod repetat opoziția față de acesta. El a spus că șeful ONU pentru drepturile omului nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale Chinei.

Știm cu toții, atât de bine, că așa-numita problemă Xinjiang este o minciună complet fabricată din motive politice și că scopul ei este cu siguranță de a submina stabilitatea Chinei și de a obstrucționa dezvoltarea Chinei, a declarat Zhang reporterilor miercuri.

Nu credem că va produce vreun bine nimănui, ci pur și simplu subminează cooperarea dintre Națiunile Unite și un stat membru, a spus el.