• Copiii cu dizabilități sunt abuzați și neglijați în instituțiile din Ucraina, au avertizat experții ONU.
  • Oficialii pentru drepturile omului au declarat că războiul a înrăutățit și mai mult situația lor și au cerut guvernului ucrainean să îndrepte greșelile istorice”.
  • Declarația lor vine după ce o investigație a BBC News a scos la iveală abuzuri pe scară largă în orfelinatele din țară.

Copiii cu dizabilități sunt abuzați și neglijați în instituțiile din Ucraina, au avertizat experții ONU.
Oficialii pentru drepturile omului au declarat că războiul a înrăutățit și mai mult situația lor și au cerut guvernului ucrainean să îndrepte greșelile istorice”.

Declarația lor vine după ce o investigație a BBC News a scos la iveală abuzuri pe scară largă în orfelinatele din țară.

Înainte de război, peste 100.000 de copii și tineri trăiau în instituții. Când Rusia a invadat țara în februarie, mii de persoane cu dizabilități au fost scoase din instituții și trimise înapoi la familiile lor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Experții ONU spun că aceștia au fost lăsați fără nici un sprijin adecvat, ceea ce îi expune la riscul de a fi supuși unor abuzuri suplimentare, de a trăi pe străzi sau de a deveni victime ale traficului de persoane.

Cu toate acestea, mii de persoane trăiesc încă în vasta rețea ucraineană de aproape 700 de instituții. Chiar dacă aceste locuri sunt numite orfelinate”, 90% dintre cei care trăiesc acolo au familii.

Ei sunt victimele unui sistem din epoca sovietică care încuraja părinții să își dea copilul cu dizabilități în grija statului.

Multe persoane din societatea ucraineană credeau și încă mai cred că copiii cu dizabilități primesc o îngrijire mai bună într-o instituție.

Unul dintre experți, Gerard Quinn, raportor special al ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a declarat că aceasta este o problemă care a existat cu mult timp înainte de război și că este timpul ca Ucraina să apese pe butonul de resetare pentru viitor”.

Toate războaiele scot la iveală greșeli istorice în toiul momentului, iar instituționalizarea este una dintre acestea”, a spus el.

Este timpul să acționăm, să apăsăm un buton de resetare către viitor. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de un angajament clar din partea guvernului ucrainean de a pune capăt sistemului său de instituționalizare.”

El a spus că, pe măsură ce Ucraina se reconstruiește, persoanele cu dizabilități trebuie să fie o prioritate – iar acele țări și organizații care vor ajuta la finanțarea acestui lucru trebuie să pună bani în sprijinul comunității și nu în continuarea vieții instituțiilor.

În iunie, BBC News a vizitat cinci orfelinate din sudul Ucrainei și a găsit adolescenți legați de bănci, adulți care trăiesc în pătuțuri și copii grav subnutriți.

Într-o instituție era Vasyl Velychko, în vârstă de 18 ani, care a fost legat de o bancă și lăsat să se legene înainte și înapoi ore întregi, țipând. Părinții lui au putut să-l viziteze, dar au acceptat că așa era îngrijit.

Au vrut să-l ia acasă, dar lipsa de sprijin din partea comunității nu le-a dat de ales decât să-l abandoneze la vârsta de cinci ani.

Instituția sa era doar una dintre numeroasele instituții care au acceptat copii cu dizabilități care fugeau de luptele din est.

Directorii unora dintre aceste instituții au declarat că nu au putut face față afluxului de persoane evacuate. Unul dintre directori a recunoscut pur și simplu că nu a fost în măsură să le satisfacă nevoile.

De asemenea, mulți copii cu dizabilități care trăiau în instituții au fost duși în țările vecine, precum România și Moldova, care au făcut pași importanți în abolirea sistemului lor de instituționalizare.

Experții ONU au declarat că au dovezi că Ucraina permitea acestor țări să își sprijine copiii cu dizabilități doar dacă aceștia erau ținuți într-un cadru instituțional.

Țările terțe au o mare responsabilitate de a ajuta Ucraina să aibă un viitor mai bun pentru cetățenii săi, inclusiv pentru copiii cu dizabilități”, au avertizat ei.

Aceștia au recunoscut că războiul a pus o mare presiune asupra țării, dar au insistat că zecile de mii de copii cu dizabilități blocați în instituții unde există abuzuri, neglijență și constrângere pe scară largă trebuie să fie sprijiniți pentru a trăi cu familiile lor.