• Moscova acuză Washingtonul că a întrerupt dialogul dintre cele două țări pe această temă.
  • Rusia și SUA au semnat în 2010 Tratatul de reducere și limitare a armelor strategice ofensive.
  • În februarie 2021, Moscova și Washingtonul l-au prelungit pentru maximum cinci ani posibil – până în 2026.

Rusia și Statele Unite ar trebui să înceapă cât mai curând posibil negocierile privind un acord care să înlocuiască Tratatul privind reducerea și limitarea atacurilor strategice ofensive (START, START-3). Acest lucru a fost declarat vineri seara, în cadrul unui briefing susținut de secretarul general adjunct al ONU, Izumi Nakamitsu, după Conferința de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

„Cred că cât mai curând posibil”, a spus ea când a fost întrebată când crede că Federația Rusă și Statele Unite ar trebui să înceapă negocierile privind un acord care să înlocuiască START.

„Știm că este valabilă până în 2026. Prin urmare, trebuie să ajungă la un acord cel puțin înainte de a expira”, a continuat Nakamitsu, precizând că „altfel nu va exista nicio restricție în lume”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Anterior, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că posibilitatea continuării dialogului strategic dintre Statele Unite și Federația Rusă, întrerupt de americani, este exclusă. El a subliniat că Moscova și-a reafirmat în repetate rânduri deschiderea față de cooperarea pragmatică cu Washingtonul, care vizează reducerea tensiunilor și a riscurilor, prevenirea unei escaladări periculoase și a unei curse a înarmărilor și consolidarea stabilității strategice, inclusiv prin controlul armelor.

Rusia și SUA au semnat în 2010 Tratatul de reducere și limitare a armelor strategice ofensive. În februarie 2021, Moscova și Washingtonul l-au prelungit pentru maximum cinci ani posibil – până în 2026.