• ONU face apel la stoparea ascensiunii criptomonedelor în țările în curs de dezvoltare și avertizează asupra riscului de spălare a banilor și de evaziune fiscală, dar și de utilizare a acestui tip de monedă
  • ONU vrea să frâneze ascensiunea criptomonedelor
  • Republica Centrafricană este una dintre puținele țări care au recunoscut bitcoin ca fiind una dintre monedele oficiale, iar acum țara își lansează propria criptomonedă: sango.

ONU face apel la stoparea ascensiunii criptomonedelor în țările în curs de dezvoltare și avertizează asupra riscului de spălare a banilor și de evaziune fiscală, dar și de utilizare a acestui tip de monedă.

ONU vrea să frâneze ascensiunea criptomonedelor.

Republica Centrafricană este una dintre puținele țări care au recunoscut bitcoin ca fiind una dintre monedele oficiale, iar acum țara își lansează propria criptomonedă: sango.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), volatilitatea monedelor digitale îi poate ruina pe deținătorii acestora în aceste țări.

Există două motive de îngrijorare. Una care se referă mai mult la utilizarea Bitcoin ca monedă de referință – precum în El Salvador sau în Republica Centrafricană ca sistem monetar alternativ.

Acolo, este vorba de teama că această strategie este periculoasă pentru stabilitatea țării.

Și apoi, cealaltă parte este că faptul că aceste populații, care efectiv, în țările în curs de dezvoltare, au o încredere destul de scăzută în instituțiile lor monetare și bancare, folosesc monede alternative pentru a putea accesa finanțări la care nu au acces în țările lor, deoarece sunt precare.

Deci, există teama că vor fi atrași să treacă prin platforme care, în cele din urmă, îi vor face debitori și îi vor pune într-o situație financiară dificilă.

Nathalie Janson, profesor de economie la NEOMA Business School a declarat:

„Tot ceea ce strălucește nu este aur. Nereglementarea criptomonedelor este foarte costisitoare. UNCTAD analizează motivele adoptării rapide a criptomonedelor în țările în curs de dezvoltare și consideră că, dacă acestea continuă să se dezvolte ca mijloc de plată, ajungând chiar să înlocuiască neoficial monedele naționale, suveranitatea monetară a țărilor ar putea fi pusă în pericol.”

UNCTAD se concentrează asupra impactului criptomonedelor, a stabilității și securității sistemelor monetare și îndeamnă guvernele să mențină emiterea și distribuirea de numerar, având în vedere riscul adâncirii decalajului digital în țările dezvoltate.

În cele din urmă, în timp ce criptomonedele pot facilita transferurile de bani, ele pot, de asemenea, să permită fraudele și să încurajeze evaziunea fiscală prin fluxuri financiare ilicite.