• Doi bărbați și două femei și-au pierdut viața în atacul din capitala Austriei. Alte cel puțin 24 persoane au fost rănite, între care un polițist al forțelor de ordine din Viena
  • Au fost efectuate 18 percheziții în urma cărora au fost reținute 14 persoane
  • Unul dintre suspecți a fost împușcat mortal de poliție. Alți doi suspecți au fost arestați
  • Locuința teroristului a fost percheziționată de poliție și au fost ridicate mai multe materiale video
  • Atacatorul purta o vestă explozivă falsă și era un membru al grupării ISIS
  • Atacurile au avut loc în șase locații situate în apropiere de Seitenstettengasse, în centrul capitalei Austriei
  • Asasinul a postat o fotografie pe contul său de Instagram înainte de atac. El apărea cu două arme letale pe care se presupune că le-a folosit în atentat

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

ACTUALIZARE 20.48: În atacul terorist de la Viena a fost ucisă și o femeie de cetățenie germană

„Acum avem trista certitudine că printre victimele atacului de la Viena se află și un cetățean german”, a declarat marți ministrul de externe Heiko Maas la Berlin, relatează BZ-Berlin.

„Împărtășim durerea pentru victime cu oamenii din Viena și din întreaga Austrie, dar și hotărârea de a contracara fanatismul și teroarea cu toată puterea noastră”, a spus Maas. „Acum trebuie să le arătăm făptașilor în mod clar: Nu vă veți atinge niciodată scopul, scindarea societății noastre”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

ACTUALIZARE 20.15: Astăzi în orașul Winterthur din Elveția au fost arestați doi bărbați care se pare că au legătură cu atacul terorist din Viena

După atacurile de la Viena, poliția cantonului Zürich a înființat grupul de lucru „Viena” pentru a verifica dacă există conexiuni între atentatul de la Viena și cantonul Zürich, a declarat poliția cantonală într-un mesaj, transmite Tagesanzeiger.

Anchetele poliției au dus la identificarea a doi cetățeni elvețieni, unul în vârstă de 18 ani și altul, în vârstă de 24 de ani.

Cei doi bărbați au fost arestați marți după-amiază, de unitatea specială „Diamant” din Winterthur. Acțiunea s-a desfășurat în coordonare cu autoritățile austriece.

Urmează să se ofere clarificări referitor la legătura dintre cele două persoane arestate și asasinul din Viena.

ACTUALIZARE 20.04: ISIS revendincă atentatul din Viena

Conform unei postări pe Twitter, ISIS a revendicat atentatul din Viena.

ACTUALIZARE 18.37: Un german ucis în atacul terorist de luni seară

Un cetăţean german a fost ucis în atacul terorist comis luni seară în centrul oraşului Viena, anunţă ministrul austriac de Externe, Heiko Maas.

„Ni s-a confirmat o informaţie tragică. Un cetăţean german se numără printre persoanele ucise în atac”, a declarat Heiko Maas marţi seară, citat de agenţia DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Patru persoane au fost ucise, iar alte 22 au fost rănite în atacul terorist comis luni seară în centrul oraşului Viena, a anunţat ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer.

Autorul atacului, un simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic (Daesh) în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate.

ACTUALIZARE 18.00 UPDATE 18.00: Mai multe coroane de flori au fost depuse în locurile din Viena unde aseară 4 oameni și-au pierdut viața

Mai multe coroane de flori au fost depuse în locurile din Viena unde aseară 4 oameni și-au pierdut viața în urma atacurilor unui terorist.

Chiar și cancelarul austriac Sebastian Kurz a depus o coroană într-unul dintre locuri. La ambasada Austriei din Paris, președintele Emanuel Macron a scris în cartea de condoleanțe, după atacurile de aseară.

ACTUALIZARE 17.33: Slujbă pentru victimele atentatului din Capitala Austriei, în Domul Sf. Ștefan din Viena

Cardinalul Christoph Schönborn va oficia slujba de înmormântare pentru victimele atacului terorist din Domul Sf. Ștefan din Viena, marți, de la ora 18.00. Catedrala este simbolul Capitalei Austriei.

Cardinalul Christoph Schönborn va oficia, marți, de la ora 18.00, slujba de înmormântare pentru victimele atentatului din Viena, la Domul Sf. Ștefan.Vor participa la slujbă și reprezentanții celorlalte biserici creștine din țară, precum și islamul și iudaismul.

La slujbă vor fi prezenți președintele federal Alexander Van der Bellen, cancelarul federal Sebastian Kurz, președintele Consiliului Național Wolfgang Sobotka și primarul Michael Ludwig.

Slujba va avea loc respectând reglementările de securitate ale poliției și măsurile sanitare în contextul pandemiei.

ACTUALIZARE 16.23: Au fost reținute 14 persoane în urma celor 18 percheziții

În cadrul anchetei, autorităţile austriece au efectuat marţi 18 percheziţii, reţinând 14 persoane, a declarat, la rândul său, directorul Poliţiei din Viena, Gerhard Pürstl. „Sigur că simpatizanţii reţelei teroriste Stat Islamic sunt monitorizaţi de agenţiile de securitate. Anticiparea este un element-cheie pentru evaluarea riscurilor”, a precizat directorul Poliţiei din Viena.

Primarul oraşului Viena, Michael Ludwig, a declarat că patru persoane au fost ucise în atacul terorist, iar 24 au fost rănite, explicând că diferenţa privind numărul răniţilor provine din faptul că nu toţi sunt victime directe ale atacatorului.

Autorităţile austriece au anunţat că nu au indicii despre existenţa mai multor atacatori, dar nu exclud această posibilitate, astfel că prezenţa forţelor de ordine va fi menţinută.

Ținta au fost barurile și resturantele dintr-o zonă foarte populară a Vienei, denumită „Triunghiul Bermudelor”, relatează BBC.

ACTUALIZARE 15.35: Conferința de presă susținută de ministrul de Interne Karl Nehammer: 4 decese și 22 de persoane rănite

Patru persoane au fost ucise, iar alte 22 au fost rănite în atacul terorist comis luni seară în centrul oraşului Viena, anunţă ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer.

„Atacatorul a omorât patru persoane, iar 22 au fost rănite”, a declarat Karl Nehammer într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

Autorul atacului a fost „neutralizat” în nouă minute de agenţi ai forţelor speciale de poliţie, a precizat ministrul austriac de Interne.

Autorul atacului, un islamist de 20 de ani originar din Macedonia de Nord, a reuşit să înşele sistemul. „Este vorba de eliberarea prematură a unui individ radicalizat”, a subliniat ministrul austriac de Interne, admiţând că există deficienţe ale sistemului de securitate.

  • Nehammer: „Trebuie să crească numărul victimelor chiar de la început… a fost nevoie de timp pentru a atribui toți răniții la atacul terorist”.
  • De asemenea, are vești bune: Ofițerul de urgență, care a fost grav rănit, a fost operat. Starea sa este în prezent stabilă și operațiunea a fost una de succes.
  • Un punct este deosebit de important pentru Nehammer: „Niciun atac terorist nu va reuși să ne distrugă societatea sau să o despartă”.
  • Și subliniază că ofițerul de poliție rănit a fost adus în siguranță de doi austrieci.
  • Făptuitorul a fost „rapid neutralizat”, „incapacitat” în nouă minute. Acest lucru a împiedicat să se întâmple lucruri mai rele.
  • Acum au fost efectuate 18 percheziții domiciliare în Viena și Austria de Jos și 14 persoane au fost arestate. Au fost găsite piese de muniție în casa făptuitorului
  • Făptuitorul avea cu el un Kalashnikov scurtat, o macetă și o armă de mână.
  • Făptuitorul avea antecedente penale – tentativă de afiliere la Statul Islamic.
  • Cu siguranță, toată lumea a lucrat pe cât posibil, dar făptuitorul a reușit să înșele programul sistemului judiciar.
  • O evaluare a sistemului și o optimizare a sistemului sunt necesare pentru a putea acționa împotriva persoanelor radicalizate.
  • În prezent nu există dovezi ale celui de-al doilea autor. Nehammer raportează videoclipurile care au fost trimise poliției. A fost transmis un terabyte de date, 20.000 de videoclipuri.
  • Experții evaluează în prezent toate videoclipurile, peste 50 la sută au fost deja vizionate. „Videoclipurile anterioare nu dezvăluie în prezent nicio dovadă a unui al doilea autor”, subliniază Nehammer, referindu-se la videoclipurile care nu au fost încă vizionate.
  • Nehammer amintește de „normalitatea” anterioară din districtul vieții de noapte din capitala federală, unde a fost pustiu în această dimineață „Acest loc era diferit astăzi. Era gol, era lipsit de bucurie. Dar era scris în registrul tuturor potențialilor atacatori: Cu siguranță nu ne vom lăsa”.

ACTUALIZARE 15.00: Atacul terorist de la Viena i-a prins pe unii vienezi la concert, în clădirea Operei de Stat Poliţia i-a baricadat în clădire

În timpul atacurilor sângeroase de noaptea trecută, vienezii s-au baricadat în clădirile din apropiere pentru a nu cădea victime teroriştilor. Asta s-a întâmplat şi cu cei care participau la un concert la Opera de Stat din oraş. Pentru a le asigura protecţia, poliţia i-a izolat în clădirea Operei, după spectacol.

Pentru a le mai alunga din teamă spectatorilor, membrii Filarmonicii au decis să le cânte în continuare în acele momente cumplite. O dovadă că civilizaţia triumfă în faţa unor manifestări ale urii şi laşităţii.

„Poliţia ne-a ţinut în siguranţă în clădirea Operei după spectacolul din seara asta. Cât timp am aşteptat acolo, membrii Filarmonicii au început să cânte. Niciun atac terorist nu poate opri muzica la Viena”, a scris pe Twitter o participantă la concert.

ACTUALIZARE 14.00. După atacul terorist de la Viena, va avea loc un minut de reculegere înainte de meciul din Liga Campionilor de la FC Bayern München. Campioana Austriei de va purta poartă şi o panglică de doliu în memoria victimelor.

Deocamdată, nu au fost luate măsuri de securitate sporite în jurul stadionului. Poliţia din Salzburg a anunţat, printre altele, că va avea o prezenţă sporită în locuri publice, centre de trafic şi în oraşul vechi din Salzburg.

Red Bull Salzburg a transmis şi un mesaj de solidaritate pentru victimele atacului. „Cu inima în Viena” au scris austriecii pe reţelele de socializare.

ACTUALIZARE 13.30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrozit de actele teroriste din Austria și din Afganistan. El face referire la faptul că tot luni a avut loc un alt atac asupra Universităţii din Kabul, revendicat de gruparea teroristă ISIS. Aici au murit 35 de oameni.

Jens Stoltenberg scrie că „terorismul ne afectează pe toţi şi este important să continuăm lupta împotriva ISIS”.

ACTUALIZARE 13.00 La ora locală 12.00, a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor. Toate bisericile din Austria au tras clopotele.

ACTUALIZARE 12.50: Ministerul de Interne al Austriei a recomandat oamenilor să nu mai posteze nimic de atentat online sau să distribuie imagini cu impact emoțional

ACTUALIZARE 12.45: Atacatorul a fost condamnat penal, după ce a vrut să fugă în Siria, pentru a se alătura ISIS

Ministrul de interne Karl Nehammer a spus că teroristul ucis a făcut parte, fără îndoială, din grupare ISIS. El a fost condamnat la 22 de luni de închisoare pe 25 aprilie 2019 pentru că a încercat să plece în Siria pentru a se alătura ISIS, transmite Kurier

Pe 5 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

ACTUALIZARE 12.30: Cancelarul Sebastian Kurz s-a adresat națiunii

Adresându-se poporului, Kurz a spus că patru civili – un bărbat în vârstă, o femeie în vârstă, un tânăr trecător și o chelneriță au fost „uciși cu sânge rece”.

El a adăugat că alte 14 persoane au fost rănite, unele dintre ele grav. El a spus că un ofițer de poliție se numără printre răniți.

Kurz a declarat că împușcăturile de luni au fost „un atac asupra societății noastre libere” și a spus că Austria își va „apăra valorile”.

Cancelarul a anunțat un moment de reculegere la nivel național în memoria victimelor marți, la ora locală 12.00.

ACTUALIZARE 12.15: Două persoane au fost arestate

Două percheziții domiciliare au fost făcute, marți dimineață, în carierul vienez St. Pölten. 

Potrivit poliției, citată de ORF, două persoane au fost arestate.

ACTUALIZARE 12.00: Vladimir Putin a condamnat atacul

Președintele rus Vladimir Putin i-a trimis o telegramă președintelui Austriei Alexander Van der Bellen și cancelarului Sebastian Kurz în care și-a exprimat regretul în urma atacului de luni seară, din Viena.

„Șeful statului condamnă această crimă nemiloasă și cinică, care încă o dată confirmă esența inumană a terorisumului, și își exprimă încrederea că nimeni nu va fi intimidat de teroriști, care seamănă ură și discorie între persoane de credințe diferite”, se arată într-un comunicat emis de la Kremlin.

ACTUALIZARE 11.30: Teroristul avea antecedente penale a fost condamnat în 2019 la 22 de luni de închisoare pentru că a încercat să se alături grupării ISIS în Siria. A fost eliberat după doar 7 luni. Atacatorul e născut în Austria din părinți albanezi veniți din Macedonia de Norda. Avea atât cetățenia austriacă, cât și macedoneană. Detalii despre cine este atacatorul ucis

ACTUALIZARE 11.00: Atacatorul a folosit o armă Kalașnokov, deținută ilegal

Cel puțin unul dintre suspecții atentantului sângeros din Viena a folosit o armă Kalașnikov, conform videoclipurilor analizate de poliție. Arma letală era deținută ilegal de făptaș, pentru că ea este interzisă de legea austriacă, scrie Kurier.at.

ACTUALIZARE 10.45: Doliu național în Austria, timp de trei zile

Guvernul a stabilit ca timp de trei zile să fie stabilit doliu național, în Austria, scrie ORF.

În cursul zilei de azi se va ține un moment de reculegere.

ACTUALIZARE 10.15: Oficialii Vienei au distribuit numerele ce pot fi apelate de cei care se simt „speriați” de situație

ACTUALIZARE 10.00: Toate sinagogile din Austria au fost închise

Comunitatea religioasă Israelitische Kultusgemeinde a luat decizia de a închide toate sinagogile din Austria după atacul terorist de luni seară

ACTUALIZARE 9.50: Atacatorul și-a anunțat intențiile pe Instagram

Suspectul principal al atacului terorist din viena și-a anunțat intențiile pe pagina sa de socializare, titrează publicația Bild.

Conform sursei citate, el a postat pe Instagram fotografii cu momentul în care jură credință liderului organizației teroriste ISIS.

Jurnaliștii germani aduagă că el a trimis către doi prieteni de pe Instagram filmulețe cu momentul atacului de la redacția Charlie Hebdo.

ACTUALIZARE 9.45: Încă un deces a fost raportat. Bilanțul morților urcă la 4

Autoritățile austriece anunță patru morți în urma atacului de luni seara, transmite postul public ORF.

Potrivit ministrului de Interne Karl Nehammer, citat de ORF, există în prezent mai mulți suspecți care sunt căutați de forțele de ordine. Ei sunt „înarmați și foarte periculoși”. 

Atacul terorist este încă în desfășurare. Cel puțin un suspect este căutat de poliție.

ACTUALIZARE 9.30: Potrivit ORF, una dintre femeile ucise este chelneriță

Conform postului public austriac ORF, numărul răniților a crescut. 17 persoane au fost îngrijite în spitalele din Viena. Cel puțin șase persoane sunt rănite grav. Nu este clar dacă acestea se află într-o stare care pune viața în pericol.

Dintre răniții ușor, trei persoane ar putea fi externate din spital pentru îngrijire la domiciliu, a declarat Harald Sörös, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Potrivit Ministerului de Interne, Viena a fost declarată „zonă roșie”.

ACTUALIZARE 9.10: Mai multe persoane au fost arestate în timpul nopții

Postul public austriac ORF anunță că mai multe persoane au fost arestate și că șapte ofițeri „au folosit armele din dotare luni seara seara în cursul atacului terorist”.

Atacatorul a fost „neutralizat” la ora locală 20:09, a declarat șeful poliției din Viena, Gerhard Pürstl, la conferința de presă comună cu ministrul de interne, de marți dimineața.

Potrivit directorului general pentru securitate publică, Franz Ruf, apartamentul făptuitorului a fost spart de forțele de ordine cu ajutorul unor explozivi și percheziționat.

Ministrul de Interne nu a răspuns la întrebarea dacă o detonare percepută de martori în timpul nopții la Simmering ar fi putut fi această deschidere a apartamentului.

De asemenea, nu există informații referitoare la prezența altor persoane la adresa de domiciliu a atactorului în timpul percheziției.

ACTUALIZARE 8.30: Cancelarul Germaniei a reacționat vizavi de ideologia islamistului

Cancelarul german Angela Merkel a răspuns informației conform căreia atacator era un membru al Statului Islamic, spunând că terorismul islamist este un „dușman comun”, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 8.15: Bilanțul poliției vieneze, postat pe Twitter

Poliția din Viena tocmai a postat pe Twitter următoarele informații despre ceea ce se știe până acum. Oamenii legii spun că este vorba despre trei persoane care au murit.

ACTUALIZARE 8.00: Un alt lider mondial a reacționat

Prim-ministrul indian Narendra Modi a numit spune că este „profund șocat și întristat”, în urma atacului din Viena.

ACTUALIZARE 7.30: Poliția austriacă încă este în căutarea a cel puțin unui suspect după atacul din Viena, soldat cu trei morți.

Alte 14 persoane au fost rănite – unele grav – după ce mai mulți oameni înarmați au deschis focul în șase locații diferite din centrul orașului, luni seara, conform BBC.

Un suspect a fost împușcat de poliție, au spus oficialii. Ministrul de Interne, Karl Nehammer, l-a descris pe atacatorul ucis de poliție ca fiind „terorist islamist”.

Într-o conferință de presă, ministrul de Interne a spus că atacatorul purta o vestă explozivă falsă și era un membru al grupării Statul Islamic. El a spus că locuința suspectului a fost percheziționată și s-au confiscat materiale video.

Anterior, Nehammer a spus că cel puțin un atacator „înarmat și periculos” se crede că este încă în libertate. El a îndemnat oamenii să evite centrul Vienei și le-a spus părinților să nu-și ducă copiii la școală marți.

Împușcăturile au izbucnit în apropierea sinagogii centrale din Viena, dar nu este încă clar dacă aceasta a fost ținta. Cancelarul austriac Sebastian Kurz l-a numit „atac terorist respingător”.

ACTUALIZARE 02.15. Ministrul de Interne a anunțat, într-o conferință de presă, că „mai multe persoane au murit” în urma atacului. De asemenea, cel puțin un atacator este liber. Nehammer le-a cerut oamenilor să evite centrul Vienei și a spus că marți copiii nu trebuie să meargă la școală – cei ce pot rămâne acasă sunt rugați să o facă, pentru cei care nu pot face asta, școlile rămân deschise.

ACTUALIZARE 01.55. Presa locală relatează că un atacator a fost împușcat în apropiere de biserica St. Rupert. Atacatorul purta o centură cu explozibil și un sac cu multă muniție.

ACTUALIZARE 01.15. Poliția cehă a anunțat că a început controale aleatorii la granița țării cu Austria după atacul de luni, lângă o sinagogă din Viena, în care cel puțin o persoană și-a pierdut viața și mai multe au fost rănite.

ACTUALIZARE 00.25. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter după atacurile din Viena.

Vești îngrozitoare din Viena în seara asta. Condamn cu tărie aceste acte de teroare. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați victimelor. România se solidarizează cu Austria”, a scris Iohannis pe Twitter.

ACTUALIZARE 00.10. În timp ce presa anunță cel puțin 7 victime și mai mulți răniți, autoritățile vorbesc de 1 victimă și 15 răniți.

ACTUALIZARE 23.45. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj pe Twitter după atacurile din Viena.

„Noi, francezii, împărtășim șocul și tristețea austriecilor după atacul din Viena. După Franța, a fost atacata si Austria, țara noastră prietenă. Aceasta este Europa noastră. Dușmanii noștri trebuie să știe cu cine au de-a face. Nu vom da inapoi la nimic”, a scris Macron pe Twitter.

ACTUALIZARE 23.30. Poliția din Viena anunță următoarele:

  • Atacul terorist a început la ora 08.00 PM(ora locală, 21:00, ora României) la Seitenstettengasse
  • Au participat mai mulți indivizi înarmați cu puști
  • Șase zone diferite în care au fost desfășurate atacuri
  • 1 suspect a fost împușcat și ucis de polițiști

ACTUALIZARE 23.15. Luare de ostatici la un restaurant japonez și focuri de armă în apropierea hotelului Hilton.

Mai multe persoane au fost luate ostatici la restaurantul sushi Akakiko din Mariahilfer Stasse, potrivit presei locale. Restaurantul este situat la aproximativ 2,5 kilometri distanță de sinagoga din Seitenstettengasse, unde a avut loc un atac terorist cu mai puțin de două ore în urmă. Cel puțin șapte persoane au murit în împușcăturile de lângă centrul comunității evreiești și sinagogă.

ACTUALIZARE 23.05. Ministrul de Interne Karl Nehammer a declarat pentru presa locală că este vorba despre un „atac terorist cu victime multiple”.

ACTUALIZARE 22.35. Cel puțin șapte persoane și-ar fi pierdut viața în urma mai multor atacuri, desfășurate în patru locații din capitala Austriei. Potrivit presei locale, unul dintre atacatori s-ar fi aruncat în aer, astfel rezultând numărul mare de victime.

Zeci de ambulanțe sunt în centrul orașului. Potrivit Disclose.tv, un terorist a fost ucis, unul a fost reținut și mai mulți sunt în continuare căutați de forțele de ordine.

ACTUALIZARE 22.20. Potrivit unor martori, doi indivizi au deschis focul, rănind mai multe persoane.

Potrivit presei locale, unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat activ.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1323355186283368449

Alte surse precizează că unul dintre atacatori s-ar fi aruncat în aer.


ACTUALIZARE 22.10. Primele imagini cu atacatorul, publicate pe Twitter.

https://twitter.com/Joker70834324/status/1323356699487576065

„Se vorbește doar despre împușcături și despre o persoană rănită. Se bănuiește că a fost un atac terorist. Centrul orașului, din jurul primăriei, este închis. Sunt foarte multe forțe de poliție. Nu se poate intra, nu se poate ieși. Sigur se vor oferi mai multe detalii și mâine dimineață va apărea un comunicat din partea politiei de la Viena. Orașul este sigilat. Circulația este oprită aici”, a declarat jurnalistul Andi Rădiu la Aleph News.


Potrivit primelor rapoarte, mai mulți oameni au fost răniți și există și o victimă.

Zona a fost înconjurată de oamenii legii.

Poliția din Viena face apel la populație să evite zonele publice și transportul în comun. De asemenea, oamenii legii cer oamenilor să nu distribuie fotografii și videoclipuri.