• India și China se luptă pentru teritoriul slab delimitat din Himalaya
  • Sătenii din Chushul vin în ajutorul trupelor indiene, cu provizii și muniție
  • Nu au mai fost astfel de lupte de mai bine de patru decenii.

Din luna mai, India și China se află într-un conflict care a luat amploare, escaladând în câteva rânduri la confruntări. Motivul disputei în reprezintă granița slab delimitată dintre cele două țări din regiunea Himalaya.

În iunie, 20 de soldați indieni și un număr neidentificat de soldați chinezi s-au omorât prin lupte corp la corp, cele mai sângeroase lupte dintre cele două țări din ultimii 40 de ani.

Pe 29 august, la doar câteva mile de Chushul, a avut loc o altă confruntare între India și China. Urmările nu au fost grave, însă s-au auzit focuri de armă pentru prima dată în 45 de ani.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Ambele părți se pregătesc de iarnă, fără să spere însă la un rezultat pe cale diplomatică. La o altitudine de aproximativ 4.500 de metri, locuitorii satului Chushul înaintează spre vârful cunoscut drept Black Top, locul unde sute de corturi militare indiene staționează, având în spate rucsacuri supraîncărcate de provizii, pungi de orez, bastoane de bambus și cutii de combustibil.

Aproximativ 100 voluntari, bărbați, femei și copii laolaltă, se sacrifică pentu a asigura rezistența trupelor indiene în fața forțelor chineze. Nu fac această călătorie din bunătate. În următoarele luni de iarnă, temperaturile vor scădea la -40C. Sătenii vor să ajute armata indiană pentru a-și securiza poziția de-a lungul crestelor montane care se învecinează cu China, și ajută la pregătirea trupelor pentru iarna aspră care-i așteaptă: satul lor ar putea fi în curând sub controlul chinezilor.

Vrem să ajutăm armata indiană să se pună pe poziții imediat”, spune Tsering, un voluntar de 28 ani din Chushul. „Le aducem provizii în ture, ca să ne asigurăm că armata nu va întâmpina prea multe probleme”.

Chushul, un sătuc de aproximativ 150 familii, este poziționat în Estul regiunii Ladakh, foarte aproape de disputata graniță cu China.

La o întâlnire de săptămâna trecută în Moscova , miniștrii Apărării din India și China au lansat o declarație comună prin care au acceptat „să elibereze zona cât de curând posibil”. Au urmat cel putin cinci runde de negocieri la nivel înalt care nu au dus nicăieri, ambele părți continuând să insiste că cealaltă încalcă teritoriul suveran.

În decursul săptămânii trecute, trupele indiene au continuat să se adune de-a lungul frontierei. Un convoi de vehicule de armată a adus provizii si muniție trupelor care campau de-a lungul frontierei, iar în jur de 100 excavatoare au fost aduse pentru construirea drumurilor și clădirilor, pentru a veni în sprijinul Indiei.

E foarte clar că ambele părți plănuiesc să rămână aici și în iarnă, nu pare să se ajungă la un rezultat diplomatic. China nu vrea sa găsească o soluție pentru că îi este convenabil să țină India în gardă și să o epuizeze de resurse în această luptă, care este mult peste puterile Indiei”, spun voluntarii.

Expertii susțin că India nu a fost pregătită pentru o bătălie istovitoare de-a lungul frontierei montane. Are acum doar câteva săptămâni pentru a se asigura că cele patru divizii, momentan desfășurate în Ladakh, având în total 40,000 trupe, sunt pregătite să rămână pe poziții împotriva Chinei, pe timpul iernii.

Armata indiană a cheltuit miliarde pentru apărare de-a lungul frontierei sale cu China, inclusiv un tunel nou de 400 de milioane de dolari în munții din Himachal Pradesh, dar menținerea a zeci de mii de soldați la mare altitudine este o sarcină complexă și costisitoare. Bugetul pentru apărare al Chinei este de trei ori mai mare decât cel al Indiei.