• La alegerile prezidenţiale de mâine, Moldova va alege între Occident şi Rusia
  • În cursă sunt 8 candidaţi: 3 cu viziuni de dreapta, 2 unionişti şi 3 cu viziuni de stânga
  • Cele mai multe şanse le au Igor Dodon, actualul preşedinte, şi Maia Sandu, fost premier

Republica Moldova, statul cu 1 milion de cetăţeni români, e în febra electorală. La alegerile prezidenţiale de mâine, va alege între Occident şi Rusia, aşa cum se întâmplă de 30 de ani încoace. În cursă sunt 8 candidaţi: 3 cu viziuni de dreapta, 2 unionişti şi 3 cu viziuni de stânga.

Cele mai multe şanse le au Igor Dodon, actualul preşedinte, şi Maia Sandu, fost premier. Dacă niciun candidat nu va reuşi să adune peste 50% din voturi, confruntarea finală se va da în turul doi, pe 15 noiembrie. Practic, va fi o reluare a meciului din 2016, când Igor Dodon a învins-o la limită pe Maia Sandu.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Atât România, cât și Republica Moldova, indiferent de momentele politice prin care trec, au o identitate comună. De responsabilitatea acestei identități comune nu pot scăpa politicienii care conduc temporar cele două țări. ”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Interpretarea acestor alegeri și a rezultatului alegerilor întotdeauna au făcut obiectul și unei dezbateri geopolitice. (…) Vedem tot felul de semnale din afara Republicii Moldova, acuzații în ceea ce privește procesul electoral.”

Opoziţia de la Chişinău acuză puterea că va frauda masiv votul, că au fost deschise mai multe secţii de votare decât de obicei în Rusia şi în regiunea separatistă Transnistria, de unde Igor Doron îşi ia voturile.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Este într-adevăr un anumit tip de practică, 35.000 de voturi care nu apar în sondajele de opinie. Vin din stânga Nistrului, de regulă, pentru candidatul de stânga. Ceea ce este interesant în legătura cu constituirea secțiilor de votare, a existat o scrisoare trimisă și semnată și de Maia Sandu și de Chirtoacă sau Țîcu din zona unionistă, dar și de Renato Usatîi din zona de stânga, acuzându-se acest procedeu și modul în care se organizează, artificial din punctul lor de vedere, sistemul de votare în Republia Moldova.”

Uniunea Europeană continuă să fie prudentă și a transmis solicitarea ca alegerile să de desfășoare de o manieră credibilă, inclusivă și transparentă.