- Marcel Ciolacu: „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parliament”.
- USR vrea să inițieze o moţiune de cenzură împotriva PSD-PNL.
- Articolul 114 din Constituție prevede că Guvernul îşi poate asuma răspunderea în fața Senatului și a Camerei Deputaților.
Premierul a anunțat ieri că își asumă în totalitate răspunderea în Parlament pentru reforma fiscală. „Indiferent de presiunile celor din sistem nu voi ceda un milimetru. Voi merge până la capăt cu echipa guvernamentală și vom tăia risipa”, spune Marcel Ciolacu. Acesta a comunicat că își „pune mandatul pe masă” în fața Parlamentului, pentru ca românii să vadă cine vrea reformă și cine luptă pentru privilegii. După discursul premierului, opoziția a început calculele pentru o moțiune de cenzură.
Cătălin Drulă, de la USR, anunță o posibilă moțiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu dacă își asumă răspunderea: „Vom chema alaturi de noi toate forțele democratice din Parliament”. Dacă moțiunea trece la vot, guvernul pică. Șansele sunt slabe: PSD-PNL au format o alianță, iar ca moțiunea să fie depusă e nevoie de semnăturile a 117 parlamentari. USR, cel mai mare partid de opoziție, are 63, pe locul următor este partidul AUR care are 40 de parlamentari.
Flavius Caba-Maria a vorbit, la ȘTIU, despre subiectul schimbării guvernelor: „ La schimbarea guvernării unii miniștri au fost înlocuiți, iar alții au fost rotiți în cadrul Guvernului, acolo unde probabil încearcă să aducă un plus valoare pe baza experienței din cadrul ministerelor pe care le au condus anterior încât să le miște pe o direcție mult mai bună”.
Cu toate acestea, din interiorul PNL-ului se aud critici: „De ce-și asumă răspunderea doar Ciolacu, când asumarea a fost decisă de coaliție?” Întrebat dacă decizia a fost discutată în prealabil în timpul ședinței de miercuri a PNL, Ionuț Stroe a negat acest lucru.
„Unele formațiuni politice, depunând această această moțiune de cenzură ar putea avea imagine negativă asupra propriului partid și să își reevalueze propria performanță politică” a mai adăugat expertul Caba-Maria.
Articolul 114 din Constituție prevede că Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.