- Acordul Artemis, creat de NASA pentru regulile de explorare lunară, a fost semnat
- SUA, Marea Britanie și Emiratele Arabe au semnat acordul. Rusia și China nu
- Scopul acordului este de a preveni orice neînțelegeri sau conflicte viitoare
NASA vrea să ne întoarcem pe Lună. Este vorba despre Programul Artemis care țintește ca prima femeie să ajungă în 2024 pe Lună.
Advertisment
Ei bine, de acum există și un acord creat de NASA. A fost semnat de 8 țări, printre care SUA, Japonia, Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite.
Principalul aliat al NASA lipsește. Rusia nu a semnat, nefiind de acord cu Programul Artemis.
„O invazie” a fost numit de către Dmitry Rogozin, șeful programului spațial din Rusia. Nici China nu a semnat, însă acest lucru nu e de mirare. Șeful NASA a spus că acordul ar trebui modificat substanțial pentru a include China.
Recomandări
Există deja un acord pentru pacea în Spațiu semnat de 110 țări. Acel acord interzice folosirea bombelor nucleare în Spațiu.
Programul Artemis a avut un buget inițial de 35 de milioane de dolari, iar NASA a mai cerut fonduri pentru anul fiscal 2020 în urmă cu 3 săptămâni.
Bugetul prezentat în fața Senatului este un buget puternic și cred că este un buget care ne permite să continuăm să împingem umanitatea în sistemul solar într-un mod cum nu s-a mai făcut până acum.
România nu este pe lista țărilor care a semnat acordul, deși a fost prezentă la cel din 1967. Acum însă avem probleme: am acumulat datorii de peste 115 milioane de euro la Agenția Spațială Europeană și am pierdut dreptul la vot. E prima dată când se întâmplă așa ceva de când Agenția a fost înființată în 1975.
Partenerii noștri