Opțiunile Guvernului Orban şi preşedintelui pentru a institui restricţii în acest weekend

Sursa foto: Profimedia
  • Încă nu ştii dacă vei avea parte de o ”relaxare totală” în acest weekend
  • Guvernul ar putea impune restricţii prin OUG, care îşi va produce efectele până luni
  • Preşedintele ar putea prelungi cu câteva zile starea de urgenţă

Relaxarea totală din acest weekend încă rămâne sub semnul întrebării. După ce Parlamentul a renunţat la amendamentul neconstituţional al liderului deputaţilor PNL, Ludovic Orban şi miniştrii săi se gândesc la o ultimă soluţie pe care să o aprobe în şedinţa de Guvern.

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa Executivului de astăzi ar putea fi aprobată o ordonanţă de urgenţă care să contracareze relaxarea, chiar dacă CCR a decis că nu pot fi afectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului prin OUG.

”Pe noi ne-ar interesa să nu ne confruntăm cu o lipsă totală de reglementări vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere că nu se prelungeşte starea de urgenţă, iar legea promovată de Guvern nu va intra în vigoare până vineri dimineaţă. Chiar dacă Avocatul Poporului va ataca această ordonanţă la CCR, de luni vom avea în vigoare legea (privind instituirea stării de alertă – n.r.), iar sesizarea la CCR nu va mai avea fundament”, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Conform surselor, un alt scenariu ar fi ca preşedintele Klaus Iohannis să prelungească starea de urgenţă până la data intrării în vigoare a legii votată în această săptămână de parlamentari.