• Aventurierul Radu Păltineanu a văzut sute de comunități în călătoria prin America și Noua Zeelandă
  • Wellington, capitala Noii Zeelande, este în topul orașelor smart vizitate de Radu
  • Radu Păltineanu crede că un oraș smart are o comunitate bazată pe solidaritate și nu pe individualism
  • În preferințele lui Radu pentru buna organizare mai sunt orașele din Danemarca

Îl știi pe Radu Păltineanu, biciclistul român care a înfruntat Americile.
Aventura lui a durat 3 ani și două luni.

În expediție el a descoperit nu doar drumuri, munți, plaje și râuri. Ci și oameni, orașe și multe exemple de organizare a comunităților. Radu spune că cele mai smart orașe le-a găsit în Noua Zeelandă. De aceea s-a întors acolo pentru o nouă aventură.

Ceea ce face diferența între un oraș simplu și un oraș inteligent este că autoritățile impun reguli stricte atunci câd este cazul, dar le aplică într-un mod uman.

Radu Păltineanu, turist aventurier: „Wellington, orașul în care ne aflăm în acest moment. Nu ai sensul acela de individualism feroce. Partea aceasta îmi place cel mai mult la societatea de aici și la orașe ca și Wellington. Aici am văzut cele mai smart comunități de pe glob sau dintre toate comunitățile pe care le-am vizitat până acum. Oamenii au un sens și comunitățile au un sens de solidaritate pe care eu l-am întâlnit doar în Danemarca, o altă societate în care am trăit și am văzut o dinamică similară.“

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În călătoriile lui, Radu s-a întâlnit și cu politicieni locali. Cel care l-a cucerit a fost celebrul ex președinte al Uruguay-ului, José Mujica. Cunoscut ca cel mai sărac președinte al lumii. Unul care și-a donat 90% din salariu și care a preferat să stea într-o casă mică, de fermă și nu într-un palat prezidențial.

Radu Păltineanu, turist aventurier & speaker motivațional: „M-am întâlnit cu fostul președinte al Uruguay-ului, domnul José Pepe Mujica. M-a impresionat omul nu doar prin faptul că este o enciclopedie când te vezi cu el, dar și pentru integritatea sa.“