• Aceasta vine după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său nocturn că trupele ucrainene din afara Bakhmutului au provocat numeroase pierderi adversarilor lor.
  • Rusia își consolidează forțele în regiune.
  • Forțele rusești încearcă să cucerească orașul Bakhmut din estul țării.

Rusia a anunțat că va interzice vânzările de petrol către țările care respectă un plafon de preț impus luna aceasta de Occident, dând răspunsul mult așteptat la cea mai dramatică măsură luată până acum pentru a limita capacitatea Moscovei de a strânge fonduri pentru războiul său din Ucraina. Potrivit armatei ucrainene, Rusia își concentrează acțiunile ofensive spre orașele Lyman, Bakhmut și Avdiivka din estul Ucrainei. Mai mult de 60% din Bakhmut este acum distrus, a declarat un oficial ucrainean.

Conform plafonului de preț, care a intrat în vigoare la 5 decembrie, comercianții de petrol trebuie să promită că nu vor plăti peste 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, pentru a păstra accesul la finanțarea occidentală pentru aspecte cruciale ale transportului maritim global, cum ar fi asigurările.

Plafonul a fost stabilit aproape de prețul actual al petrolului rusesc, dar cu mult sub prețurile la care Rusia a putut să îl vândă în mare parte a anului trecut, când profiturile neașteptate din energie au ajutat Moscova să compenseze impactul sancțiunilor financiare.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, iar orice întrerupere reală a vânzărilor sale ar avea consecințe de anvergură pentru aprovizionarea cu energie la nivel mondial. Interdicția Kremlinului ar urma să oprească vânzările de țiței către țările participante la plafonarea prețurilor în perioada 1 februarie-1 iulie 2023. O interdicție separată privind produsele petroliere rafinate, cum ar fi benzina și motorina, ar urma să intre în vigoare la o dată care va fi stabilită de guvern. Putin ar avea autoritatea de a anula măsurile în cazuri speciale.