• Decizia a fost convenită în timpul unei reuniuni virtuale a miniștrilor petrolului din țările membre, găzduită de Kuweit.
  • În cadrul reuniunii s-a convenit că Siria va găzdui reuniunea în 2024, în timp ce Qatar o va face în 2023.
  • Siria va prezida consiliul miniștrilor arabi ai petrolului timp de un an, începând cu 2022, pentru a succeda actualului președinte, Arabia Saudită.

Organizația Țărilor Arabe Exportatoare de Petrol au fost de acord ca Siria să fie țara gazdă a conferinței arabe pentru energie, în 2024. Comunicatul a fost publicat de către Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale al Siriei

Decizia a fost convenită în timpul unei reuniuni virtuale a miniștrilor petrolului din țările membre, găzduită de Kuweit. În cadrul reuniunii s-a convenit că Siria va găzdui reuniunea în 2024, în timp ce Qatar o va face în 2023. Siria va prezida consiliul miniștrilor arabi ai petrolului timp de un an, începând cu 2022, pentru a succeda actualului președinte, Arabia Saudită.

OAPEC este formată din Algeria, Bahrain, Egipt, Iraq, Kuweit, Libia, Qatar, Arabia Saudită, Siria, Tunisia și Emiratele Arabe Unite.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Acest lucru a venit în contextul în care țările arabe au început recent să îmbunătățească treptat relațiile cu Siria, după un deceniu de relații proaste, din cauza izbucnirii războiului civil sirian în 2011.

Unele țări, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania, Iraq și Liban, au menținut relațiile cu Damascul într-o măsură mai mica, înainte de a relua activitățile publice în acest an, în conformitate cu eforturile de a readuce Siria în Liga Arabă.

Ministrul de externe al EAU, șeicul Abdullah bin Zayed, a vizitat Damascul în noiembrie și s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad. Ministrul sirian de externe Faisal Mekdad este, de asemenea, așteptat duminică la Teheran pentru o vizită de două zile.

Între timp, sirienii suferă de o criză gravă cauzată de accesul deficitar la energie. Ei sunt privați de producția de petrol a țării lor din cauza controlului exercitat de „Forțele Democratice Siriene”, susținute de SUA, asupra câmpurilor petroliere ale țării.

Damascul, însă, acuză Washingtonul de jefuirea petrolului sirian.

În prezent, Siria produce în jur de 24.000 de barili pe zi, acoperind doar o parte din nevoile interne.

Majoritatea câmpurilor sale petroliere se află în mâinile forțelor conduse de kurzi, care administrează o regiune autonomă în nord-estul țării. Guvernul lui Assad s-a bazat pe un aliat de top, Iranul, pentru aprovizionarea cu petrol.

În ultimele săptămâni, a fost semnat un acord cu Egiptul pentru a extinde gazoductul prin Siria către Liban, folosind o conductă petrolieră arabă care a fost scoasă din uz timp de un deceniu.