• Un proiect pilot de testare în masă a început în orașul Liverpool
  • Locuitorii din Liverpool se pot testa gratuit o dată la două săptămâni
  • Slovacia, Italia, Germania, Franța, SUA, Canada se îndreaptă către testarea în masă
  • România vrea să cumpere trei milioane de teste antigen, dacă mai găsește

Liverpool e primul oraş britanic care a început testarea în masă. Toţi oamenii care trăiesc sau lucrează în oraş sunt chemaţi la control, chiar dacă nu au simptome.

Liverpool, pe primul loc în toate

Capacitatea de testare este de 50.000 de teste rapide şi 14.000 de teste real time PCR. Liverpool a fost primul oraş britanic în care au început să fie aplicate restricţii, încă de pe 14 octombrie.

Rata mortalităţii din oraş este cea mai mare la nivel naţional, iar rata infectării este dublă faţă de restul ţării. Britanicii care au test pozitiv, trebuie să se izoleze zece zile.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Cei care nu au venituri, primesc 500 de lire, ca să se descurce în perioada asta. Iar dacă nu respectă izolarea, pot fi amendați cu până la 10.000 de lire.
Sunt 2.000 de militari care ajută la proiect.

Restul Europei și-a făcut provizii

Tot armata ajută și în Slovacia, care a început o testare masivă, la nivel național și care va continua și în acest weekend. Toți liderii Europei sunt cu ochii pe slovaci, să vadă care vor fi rezulatele.

Slovacia a cumpărat 13 milioane de teste rapide la 5,5 milioane de locuitori. Germania a rezervat 9 milioane de teste pe săptămână, ca să testeze mai mult de 10 la sută din populație. Și Italia și-a cumpărat deja cinci milioane de teste rapide.

Ca la noi, la nimeni

Între timp, noi, plănuim să folosim teste antigen, deocamdată pentru triajul pacienților de la urgențe. Ar fi trebuit să ajungă 43.000 de teste de ieri, medicii încă le așteaptă. Încă un milion sunt pe drum, promise pentru săptămâna viitoare. Și am mai vrea trei milioane, dar pare că iar ne-am trezit la spartul târgului.

Ludovic Orban, premierul României: „Sigur că urmează achiziţia, care nu va fi foarte simplă pentru că este o cerere foarte mare pe piaţă şi va trebui să achiziţionăm întreaga cantitate.”

Există și la noi companii care fabrică teste antigen recunoscute și acreditate. Dar ele sunt vândute la export și privaților. Statul nu a fost interesat de ele până acum.