• Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că a acționat în conformitate cu legea în ceea ce privește prelungirea stării de alertă.
  • Reacția lui Orban vine după ce PSD a acuzat că decizia Guvernului de a informa Legislativul privind prelungirea stării de alertă este „o șmecherie ieftină”.
  • Ludovic Orban a mai spus că este obligat să respecte legea în toate deciziile pe care le ia.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri seara, că prelungirea stării de alertă s-a făcut în conformitate cu legea.

„Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat Hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile.

Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor. De o bună bucată de vreme, așa-zisa Opoziție, care de fapt deține o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor”, a spus premierul, la Realitatea Plus.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Acesta a spus că a avut un schimb de adrese cu Parlamentul.

„Am avut un schimb de adrese. După adoptarea Hotărârii de către Guvern, eu am trimis Parlamentului Hotărârea de Guvern în baza principiului cooperării loiale între puterile statului pentru informare.

Mi-au trimis o adresă în care mi-au solicitat ca adresa de înaintare a HG să cuprindă solicitarea de încuviințare a prelungirii stării de alertă de către Parlament. Le-am răspuns, cu legea în faţă, că eu nu pot să fac ceva care nu este prevăzut de lege, eu nu pot să încalc legea ca premier.

Eu sunt obligat ca în toate deciziile pe care le iau şi, evident, şi în colaborarea, în informarea, în schimbul de informaţii care există între Guvern şi Parlament să respect legea”, a mai spus Ludovic Orban.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, miercuri, că decizia Guvernului de a informa Legislativul privind prelungirea stării de alertă reprezintă „o șmecherie foarte ieftină”: „Domniile lor nu dorm noaptea pentru a găsi chichițe ca să evite rolul Parlamentului”.

Autorul articolului: Cosmin Pîrv