Orban anunță că starea de alertă va fi prelungită, dacă transmiterea comunitară a coronavirusului se menține ridicată

Orban a prelungit starea de alertă fără să se abată de la lege. Acuzațiile PSD l-au determinat să-și justifice decizia Sursa Foto: Profimedia
  • Ludovic Orban spune că starea de alertă ar putea fi prelungită din nou
  • Decizia prelungirii va fi luată dacă transmiterea comunitară a Covid-19 va fi semnificativă, ca în ultimele zile
  • „Cea mai bună modalitate de a o stăpâni creșterea este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a precizat Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Orban îi îndeamnă pe români să respecte regulile impuse de autorități, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a limita răspândirea COVID-19.

„Nu i-aş spune val doi, am putea vorbi de un val doi dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate, ceea ce nu s-a întâmplat. Noi am luat gradual măsuri de relaxare, la interval de 15 zile, le-am dispus pe baza unor analize, evaluări care au fost făcute de specialişti, care au analizat riscul epidemiologic aferent fiecărei activităţi pentru care noi am ridicat gradual restricţiile.

Sigur că a crescut interacţiunea între oameni, sigur că numărul de contacte este mai mare, atât timp cât s-au deschis terasele, s-au deschis mall-uri, s-au deschis spaţii comerciale, oamenii se întâlnesc mult mai des şi există într-adevăr o creştere pe care o urmărim cu mare atenţie, iar cea mai bună modalitate de a o stăpâni este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, starea de alertă ar putea fi prelungită, dacă transmiterea în comunitate a virusului rămâne semnificativă.

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, analizăm ce se va întâmpla în cadrul acestor 30 de zile, dacă rămâne cu transmitere în comunitate semnificativă vom prelungi starea de alertă, dacă nu, nu”, a mai spus premierul.