• Ludovic Orban a susținut o declaraţie de presă la Palatul Victoria.
  • Premierul a făcut apel la Parlament pentru adoptarea legii carantinei.
  • „Cauza principală a numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară”, spune Orban.

Declarațiile premierului:

Astăzi, am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19 – 555 de cetățeni. În ultimele 4 săptămâni am avut o creștere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Deși Guvernul a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape, odată cu deschiderea activităților sub restricție, ca urmare a creșterii interacțiunii între oameni am avut o creștere de la săptămână la săptămână.

Cauza principală a numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Suntem într-un moment de cumpănă. Guvernul este la datorie alături de celelalte autorități implicate.

Transmit un mesaj de încreder că Parlamentul va înțelege situația și va adopta legea care să ne permitem să dispunem de toate instrumentele – posibilitatea carantinei și izolării și a tratării pacienților sub contorlul medicilor.

Recomandări

ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT
CINE E NOU PREȘEDINTE AL AN

Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienți. Doar guvernul și autoritățile singure nu pot asigura revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor instituțiilor și de un comportament responsabil, de o implicare serioasă a tuturor companiilor. Acestea sunt responsabile de respectarea regulilor de protecție sanitară.

Avem nevoie ca fiecare cetățean să fie alături de noi în acestă bătălie care pune în pericol societatea românească. De la începutul epidemiei, cetățenii au suportat privațiuni, ar fi păcat de tot eforul nostru, dacă acum, când suntem în pericol, solidaritatea și responsabilitatea nu revin în comportamentul român.

Ne-am confruntat în ultimele 2 luni cu campanii organizate care au avut ca scop să determine românii să ignore pericolul.

Aceste campanii au consecințe – numărul infectărilor a crescut. Guvernul nu dorește să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură care să afecteze economia, pentru că și așa economia a fost afectată grav de epidemie.