• Premierul ungar a provocat întârzieri în ajutorul UE pentru Ucraina.
  • Legăturile strânse ale lui Orban cu Putin i-a alienat pe aliații NATO.
  • Orban i-a propus lui Zelenski să ia în calcul o încetare a focului.
  • Orban a declarat că va raporta discuțiile sale cu Zelenski liderilor UE „astfel încât să poată fi luate deciziile europene necesare”. 

Premierul ungar Viktor Orban i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, pentru a accelera discuțiile de pace cu Putin, scrie Bloomberg.

Orban și-a exprimat, de asemenea, speranța pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Ungaria și Ucraina.

Vizita lui Orban vine la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE, o poziție care conferă Ungariei influență asupra agendei și priorităților blocului pentru următoarele șase luni.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

Discuțiile de azi reflectă diferențele profunde dintre cei doi. Zelenski a respins în repetate rânduri cererile de încetare a focului, punând accent pe necesitatea ca forțele ruse să se retragă de pe teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean a vorbit primul și nu a răspuns la cererea lui Orban de a „accelera discuțiile de pace cu o încetare rapidă a focului”.

După declarații, Zelenski și Orban au evitat întrebările reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia și Ungaria nu au discutat din timp despre călătoria lui Orban la Kiev, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Orban a spus că problema păcii în Ucraina va fi principala temă pentru următoarele 6 luni pe care se va concentra președinția maghiară a UE, preluată la 1 iulie.

Citește și