Premierul Ludovic Orban susţine că noile restricţii, care vor intra în vigoare de luni, sunt necesare, pentru că cele impuse până acum nu au reuşit să oprească creşterea numărului de cazuri de Covid în România.
Advertisment
„O măsură importantă este măsura organizării activităţii şcolare online, care este luată din două motive. Un motiv este legat de siguranţa copiilor, al doilea este legat şi de faptul că foarte mulţi copii, adolescenţi, chiar şi dacă contractează virusul sunt asimptomatici, sunt purtători şi transmit virusul către alţi colegi, bunici, părinţi şi asigură răspândirea virusului. Practic, noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii. O categorie sunt persoanele de contact, care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi se poate dispune măsura izolării la domiciliu, astfel încât să împiedicăm ca aceşti posibili purtători să intre în contact cu alţi oameni. Pe de altă parte, există persoane, într-un număr destul de mare, care sunt asimptomatici, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri, de protecţie, de limitare a interacţiunilor sociale. Deşi noi am luat măsuri, ţinând cont de nivelul de răspândire a virusului în comunitate, sunt necesare aceste măsuri suplimentare”, a declarat premierul, la Digi24.
Întrebat dacă rezultatele celorlalte măsuri, luate până acum, nu sunt satisfăcătoare, Ludovic Orban a spus: „Nu au reuşit să oprească creşterea”.
Recomandări
Orban a precizat că România este, între ţările europene, pe locul 17 ca nivel de infectare. „Sunt 16 ţări unde nivelul de infectare este mai mare. Asistăm la un val care a afectat toate ţările europene. România nu se află pe primele locuri ca nivel de infectare”, a spus premierul.
El a mai spus că România are o capacitate de 50.000 de teste zilnic, dar că acestea se fac în definiţia de caz sau la cerere. Întrebat de ce nu se fac 50.000 de teste pe zi, Orban a răspuns că nu sunt solicitări pentru atâtea.
Premierul a mai anunţat că 3 milioane de teste antigen vor fi achiziţionate de Guvern: „Astăzi avem un act normativ în dezbatere şi va fi adoptat, o ordonanţă de urgenţă, pentru refacerea unor stocuri strategice. Acolo am decis să achizţionăm 3 milioane de teste antigen”.
Partenerii noștri