Orban recunoaște oficial că exclude China și Huawei de pe lista partenerilor pentru dezvoltarea rețelei 5G în România

Sursa foto: Profimedia
  • Ludovic Orban a declarat, pentru prima dată oficial, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partenerul României pentru dezvoltarea rețelei 5G
  • „​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar”, a spus Orban, întrebat despre posibilitatea ca statul chinez să fie partenerul României
  • Licitația pentru licența 5G a fost amânată pentru 2021

Ludovic Orban a declarat, pentru prima dată oficial, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partenerul României pentru dezvoltarea rețelei 5G.

„​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar. Da, exclus cu Huawei. Se știe foarte clar. Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege”, a spus Orban, la Europa Liberă.

Licitația entru licența 5G a fost amânată pentru 2021, iar premierul a explicat în ce condiții aceasta poate avea loc anul viitor.

„​Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate”, a spus Orban.