Orban spune că pacienții asimptomatici externați vor fi tratați în izolare / Care va fi forma finală a legii carantinei și izolării

Orban: Unele cluburi trebuie închise. Există terase de fiţe unde nici personalul nu respectă reguli/ Controale în metrou şi supermarketuri Sursă foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
  • Ludovic Orban a declarat că pacienții asimptomatici externați vor fi tratați în izolare la domiciliu
  • Premierul a spus că în concepţia sa nu există „asimptomatici, mai puţin simptomatici sau mai mult simptomatici”
  • Legea carantinării şi izolării se află la Senat, unde urmează să fie votată

Întrebat ce se va întâmpla, după ce legea carantinării şi izolării va fi votată în Senat, cu pacienţii externaţi asimptomatici, premierul a spus că aceştia vor fi în continuare trataţi.

„Cu siguranţă autorităţile sanitare vor dispune ca persoanele respective să fie tratate în izolare la domiciliu sau, dacă nu pot fi tratate în izolare la domiciliu, atunci într-un alt spaţiu unde să se poate izola, astfel încât să nu pună în pericol membrii familiei sau alţi membri ai comunităţii. Cu siguranţă că ei trebuie să mai facă testări până vor fi testaţi negativ”, a spus Orban, după discuţiile din Senat, care vizează legea carantinării şi izolării.

Premierul a spus că în concepţia sa nu există „asimptomatici, mai puţin simptomatici sau mai mult simptomatici”.

„Din punctul meu de vedere nu există decât două categorii de oameni: oameni sănătoşi şi oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome, asta nu înseamnă că nu transmite virusul şi asta nu înseamnă că odată ce este infectat cu virusul nu poate dezvolta o formă de evoluţie a mai severă a bolii”, a mai spus Orban.

Premierul Ludovic Orban a spus, joi, că au fost eliminate din Legea privind carantina şi izolarea „orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a ataca” actul normativ la Curtea Constituţională (CCR).

„În condiţiile în care nu s-ar adopta legea este clar că numărul de îmbolnăviri va creşte. Nu există, din punctul meu de vedere, niciun temei (de atac la CCR – n.r.). De altfel, nu ar fi existat niciun temei de contestare la Curte nici pe proiectul gândit noi. Acum, faptul că a fost dezbătut atâta timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a ataca la Curtea Constituţională. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi (joi – n.red.)”, a spus premierul, după ce a participat la dezbaterile din Senat, privitoare la Legea carantinei.

Ludovic Orban a mai spus că forma actuală a legii ajută autorităţile în lupta contra COVID-19.

„Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de Preşedintele României.

Sigur că legea a fost modificată faţă de proiectul pe care l-am depus, sigur că sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma din acest moment este, totuşi, o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români. Am încredere că în cursul zilei de astăzi vom avea legea care să ne permită să putem să luăm cele mai bune decizii şi să avem la dispoziţie toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene privitoare la combaterea pandemiei”, a mai spus Orban.

Proiectul de lege ce vizează carantina a trecut de Camera Deputaţilor, însă a fost dezbătut mai multe zile în Senat.

Legea carantinării şi izolării unde urmează să fie votată joi de lenul Senatului.