• Proiectul de ordonanță al ministrului mediului privind urșii a fost adoptat.
  • Ordonanța desemnează echipele de intervenție.
  • În România sunt raportați 6.300 de exemplare de urs brun.
  • Activiștii nu văd cu ochi buni prevederile ordonanței.

Urșii agresivi care intră în comunitățile de oameni pot fi uciși, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță în acest sens. Se va putea recurge însă la această măsură doar dacă primele două nu funcționează.

În primă fază, se încearcă alungarea ursului. Dar asta se întâmplă în cazul animalelor care ajung ocazional în comunități. Dacă asta nu funcționează, se trece la faza a doua: tranchilizarea și relocarea. A treia etapă: împușcarea sau extragerea prin eutanasiere

„Cu relocarea este o altă problemă. Căutăm soluții să găsim și fonduri cinegetice, care să poată să primească exemplarele de urs. Găsim foarte greu fonduri cinegetice care să ne accepte aceste exemplare relocate”, a spus Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Echipa de intervenție va decide ce va face cu ursul agresiv. Din echipă fac parte reprezentantul fondului forestier, medicul veterinar și jandarmi. Cel care va împușca ursul este vânătorul.

Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green, îți explică de ce echipa este complet inutilă.

„O echipă de intervenție care nu are în componențî niciun specialist de mediu, niciun specialist în biodiversitate și niciun reprezentant al autorităților de mediu. Pot fi contactați reprezentanți ai Gărzii Forestiere, care nu au competenețe în ceea ce privește biodiversitatea și protecția urșilor”, a afirmat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

În Păuleni Ciuc din Harghita, doi bărbați au fost atacați de un urs săptămâna trecută. Primarul comunei abia aștepta această ordonanță. Spune că viața oamenilor este mai importantă decât cea a animalelor.

„Ne bucurăm. Așteptam de mult ca să putem interveni direct. Viața oamenilor contează mai mult decât viața animalelor. Fiecare (se protejează – n.r.) cum știe, se protejează cu câini. Tot felul de metode”, spune Ferencz Csaba, primar Păuleni Ciuc.

Activiștii pentru protecția urșilor sunt îngrijorați. Fondatorul Sanctuarului din Zărnești spune că această ordonanță va demonstra ca o mulțime de urși vor fi împușcați degeaba.

Nu se poate vorbi despre un urs că este agresiv sau nu. Putem vorbi despre un animal domestic, un câine poate fi agresiv sau nu. Vorbind de un urs, de un tigru, de un leu nu se poate vorbi ca sunt agresive, sunt animale sălbatice. Constat cu regret că vor fi, din nou, urși martiri. Se va auzi în toată Europa că Romania își omoară urșii”, este de părere Cristina Lapus, fondatorul Sanctuarului Zărnești