• Pache Protopopescu a fost primar între 1888 – 1891.
  • În 1893, Bulevardul „Orientului” a fost redenumit în Pache Protopopescu.
  • Din cauza rivalităţilor politice, Pache Protopopescu nu şi-a putut duce la bun sfârşit mandatul.

Bucureştiul a avut şi primari harnici. Printre cei mai buni, dacă nu cel mai bun, a fost Pache Protopopescu. Avocat, publicist şi dascăl care şi-a dorit să schimbe faţa Bucureştiului la sfârşitul secolului XIX. Şi i-a reuşit, chiar dacă a fost primar doar trei ani.

Pache Protopopescu considera Bucureştiul un oraş înapoiat faţă de alte capitale. Modernizarea a început cu construcţia principalelor bulevarde Carol, Ferdinand, Independenţei, Orientului, dar şi lărgirea străzilor Colţea, Lipscani sau Moşilor.

Realizarea bulevardului Colţea de astăzi a necesitat dărâmarea turnului Colţei. Iar în vremea respectivă au existat numeroase voci care au contestat iniţierea acestui proiect. Cu toate acestea, restaurarea turnului aflat chiar în mijlocul şoselei nu ar fi fost un proiect de viitor, explică Andreea Mâcineanu, istoric.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Grădina Cișmigiu, „loc de distracțiune foarte sănătoasă”

Grădina Cişmigiului pe care primarul o considera ca un loc de „distracţiune foarte sănătoasă”. Era iluminată noaptea cu gaz aerian şi decorată cu amenajamente foarte frumoase. Pache Protopopescu s-a implicat şi în alipirea grădinii episcopiei la Palatul Ateneului, adaugă Andreea Mâcineanu.

Pe lângă arterele principale şi spaţiile de recreere, Pache Protopopescu a investit în educaţie, în asistenţa medicală şi viaţa socială a bucureştenilor.

Pe timpul mandatului Pache Protopopescu au fost construite nu mai puţin de 28 de şcoli, iar dintre acestea 20 au fost construite cu fonduri dintr-un împrumut municipal de 16 milioane de lei.

A construit un azil pentru săraci, un azil dotat inclusiv cu băi, încălzit cu gaz. A înfiinţat şi un azil pentru orfani la Cernica şi aşa numita „Ospătărie populară” care avea capacitatea de a hrăni aproximativ 1000 de persoane nevoiaşe zilnic, mai spune Andreea Mâcineanu.

Din cauza rivalităţilor politice, Pache Protopopescu nu şi-a putut duce la bun sfârşit mandatul

Eu nu vin la primăria Capitalei pentru a mă căpătui, ci pentru a încerca, dacă putinţă este, să pun în ordine afacerile comunei noastre este mesajul electoral cu care Pache Protopopescu a câştigat alegerile şi simpatia bucureştenilor. Şi-a dorit ”bulivarde” pentru Bucureşti şi asta a făcut. Comuniştii şi-au dorit sa şteargă memoria lui Pache Protopopescu, aşa ca statuia lui a fost dărâmată şi topită şi n-a mai fost restaurată niciodată.