Pădurea Amazoniană a pierdut 2 milioane de hectare de padure virgină doar în 2020. Care este situația din Europa?

  • Suprafața forestieră din UE a crescut cu 11 milioane de hectare între 1990 și 2010
  • Cele mai mari păduri le au Suedia, Finlanda, Spania, Franța, Germania și Polonia
  • Pădurile din Uniunea Europeană reprezintă 5% din suprafața forestieră mondială
  • Doar în 2020, pădurea Amazoiană a pierdut 2 milioane de hectare
  • Amazonul e distrus de fermieri, ca să facă loc pentru plantațiile de soia și pășuni

„Ai defrişat păduri cam multe
Şi case, vile tu ai construit,
Nu te mira-atunci când, uite,
Cu ursu-n curte te-ai trezit.”

Asta scria Cornelia Păun în 2014. Și auzi tot mereu cum pădurile dispar. Dispar pentru scaunul pe care stai, pentru hârtia pe care scrii, pentru bradul pe care îl împodobești de Crăciu. Totuși, eforturile de împăduriri există și se văd.

Cum arată situația pădurilor la nivelul Uniunii Europene?

Pădurile din UE se întind pe 182 de miloane de hectare. Asta înseamnă 5% din suprafețele forestiere mondiale. În total, pădurile acoperă 42% din suprafața terestră a UE.

Deși, într-adevăr, defrișările rămân o mare problemă la nivel mondial, suprafața pădurilor din Uniunea Europeană a crescut din 1990 și până în 2010 cu 11 milioane de hectare.

Țările UE cu cele mai mari păduri

Cei mai norocoși sunt locuitorii din Suedia, Finlanda, Spania, Franța, Germania și Polonia. Aceste șase țări au o suprafață forestieră care reprezintă două treimi din pădurile Uniunii.

Amazonul, cea mai mare pădure din lume

Aici lucrurile nu sunt la fel de fericite. În 2020, se estimează că pădurea Amazoniană a pierdut peste 2 milioane de hectare de padure virgină, prin defrișări sau incendii de vegetație. Aceasta distrugere e coordonată în special de fermieri și speculanți de pământuri care dau foc sau dărâmă cu buldozerul copaci, pentru a face loc plantațiilor de soia și pășunilor pentru vite.

În jur de 900.000 de hectare de pădure au fost distruse de incendii în 2019. Si doar în luna August 2020, 130.000 de hectare de pădure amazoniană au ars.