• Cel puțin șapte incendii au fost raportate în zona de excludere de la Cernobîl.
  • Parlamentul a mărturisit că este posibil ca incendiile să fi fost cauzate de „agresiunea armată a Federației Ruse”.
  • Incendiile se întind pe o rază de 10 km de la centrala de la Cernobîl.

Pădurile de la centrala nucleară de la Cernobîl iau foc, iar incendiile nu pot fi stinse din cauza rușilor. Din cauza faptului că aceștia au preluat controlul centralei, eforturile de a ține flăcările sub control nu dau rezultate.

Cu ajutorul imaginilor din satelit realizate de Agenția Spațială Europeană, cel puțin șapte incendii au fost raportate în zona de excludere de la Cernobîl, potrivit unei declarații a parlamentului ucrainean. Acesta a mărturisit că este posibil ca incendiile să fi fost cauzate de „agresiunea armată a Federației Ruse”.

Incendiile se întind pe o rază de 10 km de la centrală. Mai mult decât atât, acestea sunt „deosebit de periculoase”, a adăugat declarația. De asemenea, Ucraina a spus că pompierii nu pot stinge incendiile și nici nu le pot ține sub control din cauza prezenței armatei rusești, conform The Guardian.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

În centrala de la Cernobîl sunt 200 de tone de combustibil ce a rămas neprotejat

Deși centrala de la Cernobîl a fost izolată în mare parte, aproximativ 200 de tone de combustibil au rămas neprotejate, în partea de jos a reactorului avariat. În consecință, experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la luptele care se duc în zonă, deoarece acestea ar putea deteriora și mai mult reactorul, iar materialul radioactiv ar putea produce un nou dezastru.

„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări. Nivelurile de radiații în zona de excludere și în afara acesteia, incluzând nu numai Ucraina, ci și alte țări, s-ar putea înrăutăți semnificativ”, a declarat Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina.

„Arderea în jurul Cernobîlului este o preocupare, deoarece arderea poate mobiliza particule radioactive care au fost depuse cu zeci de ani în urmă, când reactoarele s-au topit”, a spus LeRoy Westerling, expert în incendii de la Universitatea din California.