- Rusia vrea să majoreze taxa pe export la cereale
- A fost un an secetos, Rusia profită de lipsa grânelor pe piața mondială
- România va fi afectată în mod direct de decizia rușilor
Se scumpesc pâinea și pastele. A fost un an secetos, așa că nu prea s-a făcut grâul pe Glob. Doar rușii n-au fost afectați. Și cum au producție mare, s-au gândit să crească taxa pe export.
Rusia profită de pe urma reducerii furnizării în alte regiuni. Aceste evoluţii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori. De exemplu, Egiptul este dependent de grâul rusesc, deoarece preţul tinde să fie mai redus decât din alte surse.
În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară importatoare de grâu, la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale. Rușii au un sol fertil care produce recolte mari la preţuri atractive. Astfel, au anunţat că anul acesta vor să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie.
Cum ar putea fi impactată România de aceste creșteri ale taxelor
Pentru că anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, cerealele au ajuns să atingă preţuri-record. De exemplu, tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece lejer de 1.000 de lei.
Cu o producție de grâne mult mai mică în 2020 față de anul precedent, este posibil ca și România să fie nevoită să importe grâu de pe piața externă. Astfel, preţul pâinii ar putea creşte şi el semnificativ în următoarele luni.