• Secțiunea frontierei dintre Pakistan și Afganistan pare să funcționeze în mod obișnuit, deși numărul persoanelor care trec granița este extrem de mic.
  • Dacă înainte mii de persoane tranzitau frontiera, acum sunt doar câteva zeci.
  • Update – Autoritățile din Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan sunt îngrijorate de faptul că un aflux de refugiați afgani ar putea pune în pericol securitatea națională.

PAKISTAN

Steagul tricolor al Republicii Afganistan a fost deja înlocuit cu steagul alb al Emiratelor Islamice din Afganistan, iar luptătorii talibani înarmați au luat locul polițiștilor de frontieră afgani, a scris BBC cu privire la granița dintre cele două țări.

Talibanii dețin acum autoritatea asupra Torkham, principalul punct de trecere din Afganistan către Pakistan.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Sute de afgani speriați de venirea talibanilor la conducerea statului s-au adunat aici în urmă cu câteva zile, căutând o cale de ieșire din țară.

Apoi, ca și cum ar fi fost sigur că se va întâmpla, forțele de securitate afgane, depășite numeric, au căzut în fața talibanilor.

Pakistanul și-a închis partea sa de frontieră cu Afganistan înainte de capturarea țării de către talibani, temându-se de o răspândire a luptelor și a insurgenței talibane și în Pakistan. Traseul a fost, cu toate acestea restabilit, pentru mobilitatea comercială și pentru o mobilitate publică limitată după o scurtă închidere a punctului de frontieră.

În prezent, mai puțin de 50 de persoane așteaptă să intre în Pakistan din Afganistan, față de 6.000-7.000 de călători.

Durează mai mult decât de obicei să se termine verificările la punctul de frontieră Torkham.

Autoritățile din cadrul aparatului de securitate din Pakistan au declarat că nu doresc ca jihadiștii să intre în țară deghizați în civili. De aceea, au înăsprit procedurile de verificare la frontieră.

Timp de generații, Torkham a fost principalul punct de intrare pentru migranții care intrau în Pakistan. Ca urmare a musurilor guvernului de la Islamabad, numărul afganilor care caută refugiu a scăzut în mod dramatic.

Nu există nicio o altă modalitate de a pleca, deoarece talibanii nu permit nimănui să plece din țară. De asemenea, pentru a trece granița, trebuie să fiți comerciant sau să aveți un pașaport legitim valabil.

În ultimii ani, Pakistanul s-a izolat de Afganistan din cauza creșterii violențelor la graniță. Acum că toate frontierele terestre sunt foarte bine păzite, refugiații afgani nu vor putea intra în țară fără ajutorul și permisiunea guvernului.

În Pakistan există aproximativ trei milioane de refugiați afgani, dintre care jumătate nu sunt identificați sau înregistrați de către autoritățile pakistaneze.

Dar până astăzi, în ciuda rugăminților agenției ONU pentru refugiați, administrația de la Islamabad susține că și-a atins limita și că nu mai poate primi alți refugiați din această națiune devastată de război.

FOSTELE STATE SOVIETICE DE LA GRANIȚA CU AFGANISTANUL

Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan sunt trei țări din Asia Centrală care au o graniță comună cu Afganistanul.

În ultimele săptămâni, toate cele trei țări au sporit măsurile de securitate, au organizat exerciții militare și au trimis trupe și arme suplimentare la granițele lor cu această țară devastată de război.

Cea din Uzbekistan are o lungime de 150 de kilometri (93 de mile), iar principala trecere peste râul Amu Darya este Podul Prieteniei, construit de sovietici, care a fost o rută de tranzit cheie timp de generații.

Turkmenistanul și Tadjikistanul au situații de frontieră și mai problematice.

Turkmenistanul nu a fost niciodată în conflict cu talibanii, iar sute dintre aceștia au venit în această țară bogată în resurse pentru a cumpăra benzină și a duce un stil de viață laic încă de la sfârșitul anilor 1990.

Tașkent, orașul aglomerat din fostul Uzbekistan sovietic, situat la aproximativ 750 de kilometri nord de Kabul, pare să fi rămas neschimbat în ultimele săptămâni, scrie Al Jazeera.

Numeroși uzbeci sunt îngrijorați de pandemia COVID-19, de fenomenele meteorologice extreme mortale și de creșterea prețurilor – dar nu și de capturarea Afganistanului de către talibani într-un ritm uimitor de rapid.

Potrivit unui oficial al Organizației Națiunilor Unite, guvernul uzbec a creat un „vid juridic” pentru ei, fiind singura fostă republică sovietică care nu a semnat Convenția privind refugiații din 1951 și Protocolul privind drepturile refugiaților din 1967.

Kârgâzstanul, o țară vecină, a anunțat că va oferi 500 de vize de studii tinerilor afgani.

În urma unui acord cu Berlinul, Uzbekistanul a declarat că va închide unul dintre aeroporturile sale din Tașkent pentru a accepta avioanele de la Kabul și pentru a transfera imediat pasagerii acestora pe zborurile cu destinația Germania.

Cu toate acestea, ministerul de externe uzbec a avertizat că orice efort de a intra „ilegal” la graniță va fi „reprimat cu tărie”.

Doar Tadjikistanul a declarat la sfârșitul lunii iulie că este pregătit să găzduiască până la 100.000 de refugiați, dar nu a făcut declarații suplimentare când Kabulul a căzut.

„Nu există panică, totul se desfășoară ca de obicei”, a declarat Mokhsira Abdullaeva, mamă a trei copii.

Pe de altă parte, oficialii și agențiile de securitate din Uzbekistan și din alte patru foste țări sovietice din Asia Centrală sunt îngrijorate.

Prezența luptătorilor teroriști ISIL (ISIS) și a altor „radicali” și „extremiști religioși” printre unii dintre refugiații afgani este cea mai imediată preocupare a acestora.

Mii de cetățeni uzbeci și din Asia Centrală s-au alăturat ISIL, iar sute de persoane au căutat siguranță în nordul Afganistanului.

Mulți dintre ei au călătorit în Afganistan în anii 1990 pentru a se alătura Mișcării Islamice din Uzbekistan, care i-a ajutat pe talibani să lupte împotriva coaliției conduse de SUA atunci când aceasta a invadat în 2001. Care, în cele din urmă, s-au retras în zona îndepărtată a Pakistanului înainte de a mărturisi devotamentul față de ISIL.

Mulți refugiați, potrivit unor oficiali din domeniul securității, vor fi combatanți camuflați.

Răspândirea filozofiei austere a talibanilor în guvernele din Asia Centrală, ale căror lideri seculari au avertizat de mult timp asupra pericolelor „extremismului religios”, este mult mai îngrijorătoare.

Aceștia au încercat să restricționeze reînvierea obiceiurilor musulmane în regiunea care anterior a produs o serie de mari academicieni și predicatori precum Avicenna, al-Bukhari și al-Farabi, după ani de administrație sovietică care era în mod oficial atee.