• Palatul Buckingham le-a interzis „imigranților de culoare și străinilor“ să lucreze în gospodăria Casei Regale până cel puțin la finalul anilor 1960
  • Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și curtea regală ar fi fost exceptate de la prevederile legilor pentru combaterea discriminării rasiale sau de gen

Palatul Buckingham le-a interzis „imigranților de culoare și străinilor“ să lucreze în gospodăria Casei Regale până cel puțin la finalul anilor 1960, arată mai multe documente ale Arhivelor Naționale britanice, descoperite de o anchetă The Guardian.

Documentele dezvăluie, de asemenea, modul în care Palatul Buckingham a negociat unele clauze controversate – rămase în vigoare până în prezent – care prevăd ca Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și curtea regală să fie exceptate de la prevederile legilor pentru combaterea discriminării rasiale sau de gen.

Detaliile au fost descoperite în timpul unei investigații făcute de The Guardian cu privire la utilizarea de către familia regală britanică a unei proceduri parlamentare obscure, cunoscută sub numele de „Consimțământul Reginei“, prin care conținutul anumitor legi ar putea fi influențat în secret, în favoarea Reginei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ancheta dezvăluie că, în anul 1968, directorul financiar al Reginei i-a informat pe funcționari că „nu se obișnuia angajarea de imigranți de culoare sau străini” în funcții administrative în gospodăria regală. Totuși, acestora li s-a permis să fie angajați ca servitori.

Nu se știe în mod clar dacă o astfel de practică mai este valabilă și în prezent. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze subiectul.

În anii 1960, guvernul britanic a încercat să introducă legi prin care să se interzică refuzul angajării unei persoane pe criterii rasiale sau de etnie. Regina a rămas însă scutită de obligația respectării acestor legi mai bine de 40 de ani. Această scutire presupune ca persoanele care lucrează la Casa Regală nu pot depune plângeri în instanță care să conțină acuzații de discriminare aduse familiei regale.