• Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, sâmbătă seara, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
  • Afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalităţii în România, după afecţiunile cardiovasculare.
  • Ministerul Sănătăţii anunţă că lucrează la actualizarea legislaţiei şi dezvoltarea normelor care să permită atingerea obiectivelor din domeniul oncologiei.

Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, sâmbătă seara, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Guvernul anunţă că se alătură iniţiativei de marcare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva cancerului. Ca urmare, Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, culoare simbol a acestei campanii.

Afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalităţii în România, după afecţiunile cardiovasculare, ceea ce reprezintă o chestiune de sănătate publică.

Recomandări

RADU MAZĂRE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT
ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE

Ciucă: „Există un plan național bazat pe prevenție”

„Am făcut deja un pas important în acest sens şi avem un plan naţional de luptă împotriva cancerului, axat pe o abordare integrată a măsurilor de prevenţie, diagnosticare timpurie, acces la tratament şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor oncologici. A fost o experienţă absolut emoţionantă pentru mine să discut, în calitate de prim-ministru, cu oameni care s-au dovedit mai puternici decât această boală cumplită. Problemele şi suferinţele lor m-au impresionat profund, motiv pentru care voi susţine constant operaţionalizarea şi implementarea planului naţional prin care ne-am propus să reducem incidenţa mortalităţii provocate de afecţiunile oncologice (…) Ne preocupă în egală măsură asigurarea infrastructurii şi a alternativelor terapeutice inovatoare; de la nivelul Guvernului susţinem investiţiile în dezvoltarea unor centre de profil. Resurse există, prin banii alocaţi de la bugetul de stat, dar şi prin accesarea de fonduri europene şi a banilor alocaţi României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă” , a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Şi Ministerul Sănătăţii anunţă că lucrează la actualizarea legislaţiei şi dezvoltarea normelor care să permită atingerea obiectivelor din domeniul oncologiei.

„Ministerul Sănătăţii a realizat paşi importanţi prin introducerea a 21 de molecule noi pentru pacienţii oncologici în anul 2022 şi va continua acest lucru încă de la începutul anului 2023 iar politica de prevenţie a primit un sprijin semnificativ prin posibilitatea decontării vaccinului HPV în cursul acestui an. Dotarea centrelor de radioterapie a fost realizată în ritm accelerat în anul 2022 în şapte mari oraşe din România. De asemenea, un institut regional la Timişoara şi secţii noi în alte spitale din ţară au fost selectate pentru a fi finanţate în cursul acestui an prin PNRR” , au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestora, reuşita implementării Planului Naţional de Combatere a Cancerului are nevoie de resurse umane calificate şi de resurse materiale, de parteneriate şi de sustenabilitate pe termen mediu şi lung.