- În mesajul său de Crăciun, Papa a exprimat preocupări serioase pentru situația umanitară din Gaza.
- Suveranul Pontif a abordat și alte conflicte internaționale, solicitând încetarea violenței în diverse regiuni.
- Papa cere eliberarea ostaticilor și ajutor pentru cei afectați de război și foamete.
Papa Francisc a făcut apel la o „negociere” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, într-un mesaj din ziua de Crăciun în care a vorbit despre depunerea armelor în conflictele globale reconcilierea între dușmani, potrivit CNN.
Advertisment
Remarcile Suveranului Pontif, în vârstă de 88 de ani, au fost făcute la câteva ore după un atac aerian „masiv” al Rusiei și vin ca urmare a apelului său constant la o soluție de pace negociată pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Lunile de bombardamente sporite din partea Rusiei au lăsat Ucraina într-o poziție precară, în timp ce războiul continuă în a treia iarnă. „Fie ca sunetul armelor să fie redus la tăcere în Ucraina sfâșiată de război! Să existe îndrăzneala necesară pentru a deschide ușa negocierilor, pentru a obține o pace dreaptă și durabilă”.
În mesajul său de Crăciun, Papa a făcut apel la pace în Orientul Mijlociu, afirmând că „situația umanitară este extrem de gravă” în Gaza. „Mă gândesc la comunitățile creștine din Israel și Palestina, în special la comunitatea dragă din Gaza”, a spus el. „Fie ca ostaticii să fie eliberați, iar oamenii epuizați de foame și de război să primească ajutor.”
Recomandări
Papa Francisc a fost mai vocal recent cu privire la războiul dintre Israel și Hamas și a descris ceea ce s-a întâmplat în Gaza ca fiind „cruzime” și „nu război”. El a făcut aceste remarci în discursul său anual de Crăciun adresat cardinalilor care conduc administrația centrală a bisericii. Atacul Israelului a ucis peste 45.000 de palestinieni și a rănit peste 100.000 de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.
În Ajunul Crăciunului, Papa a inaugurat anul jubiliar al Bisericii Catolice, o tradiție străveche care a început cu deschiderea „Porții Sfinte” a Bazilicii Sfântul Petru, în mod normal cimentată. Anul jubiliar, care datează din timpurile biblice, se axează pe iertare și pelerinaj și a dus la o agitație majoră în centrul Romei, care se pregătește să primească 35 de milioane de vizitatori în cursul anului următor.
În discursul său din ziua de Crăciun, Papa Francisc a spus că deschiderea Porții Sfinte arată că „mila lui Dumnezeu poate face totul” și îi încurajează pe toți să fie „împăcați cu noi înșine și capabili să se împace unii cu alții, chiar și cu dușmanii noștri”.
Papa a fost adus la balcon într-un scaun cu rotile și și-a rostit discursul stând jos. Anul jubiliar va pune probabil la încercare rezistența pontifului, care a decis să conducă rugăciunea Angelus de duminica trecută din interiorul reședinței sale de la Vatican, din cauza simptomelor de răceală.
Joi, el urmează să se deplaseze la închisoarea Rebibbia din Roma pentru a deschide o ușă sfântă în cadrul sărbătorilor jubiliare, prima dată când un astfel de portal va fi deschis într-o închisoare.
Citește și
- Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
- Donald Trump l-a numit pe Kevin Marino Cabrera drept ambasador în Panama. Președintele va solicita restituirea Canalului din cauza tarifelor
- Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Partenerii noștri