• Papa Francisc a numit șase femei, printre care Ruth Kelly, fost ministru britanic, în funcții importante ale Consiliului Economic
  • Este pentru prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea bisericii catolice
  • Numirile apar într-un context financiar delicat pentru Vatican

Papa Francisc are încredere în femei. Pentru prima dată, suveranul pontif a numit șase femei în funcții importante din Consiliul Economic, pentru supravegherea finanțelor Vaticanului. Instituția este echivalentul Ministerului de Finanțe din alte state.

Numirile marchează cel mai semnificativ pas al Papei pentru a-și îndeplini promisiunea de a pune femei în poziții de conducere. Este pentru prima dată când femeile au roluri atât de importante în conducerea bisericii catolice, scrie The Guardian. Până acum, Consiliul Economic era format exclusiv din bărbați și conținea 15 membri, opt episcopi și șapte laici.

„Faptul că e vorba de șase femei este o schimbare destul de mare. Aceste femei fac parte dintr-un grup care supraveghează toate activitățile financiare ale Vaticanului, deci, evident, acesta este un grup destul de important“, a spus Joshua McElwee, corespondentul Vaticanului, pentru National Reporter.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Te întrebi pe cine a ales Papa Francisc? Toate cele șase femei, care fac parte din cei șapte laici, sunt originare din Europa și au CV-uri impresionante, deținând o experiență financiară vastă. Două din noile membre ale consiliului sunt Ruth Kelly, fost ministru britanic, și Leslie Ferrar, fosta trezorieră a prințului Charles al Marii Britanii. Alte două economiste de top sunt din Germania, Charlotte Kreuter-Kirchhof și Marija Kolak, iar celelalte două, din Spania, Maria Concepción Osácar Garaicoechea și Eva Castillo Sanz. Singurul bărbat laic rămas în consiliu este Alberto Minali, fost director general la compania de asigurări italiană Generali.