• Papa Francisc a cerut miercuri pași concreți” pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala din Zaporojie.
  • AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat marți că va vizita centrala ocupată de Rusia în Ucraina în câteva zile, dacă negocierile pentru a obține acces vor avea succes.
  • Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au tras asupra instalației, cea mai mare de acest tip din Europa și pe care forțele pro-Moscova au preluat-o imediat după invazia din 24 februarie.

Papa Francisc a cerut miercuri pași concreți” pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala din Zaporojie.

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat marți că va vizita centrala ocupată de Rusia în Ucraina în câteva zile, dacă negocierile pentru a obține acces vor avea succes.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au tras asupra instalației, cea mai mare de acest tip din Europa și pe care forțele pro-Moscova au preluat-o imediat după invazia din 24 februarie. Națiunile Unite au cerut ca zona să fie demilitarizată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sper că vor fi luate măsuri concrete pentru a pune capăt războiului și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la Zaporojie”, a spus Francisc la audiența generală săptămânală.

Vorbind în ziua în care Ucraina își marchează independența față de dominația sovietică din 1991 și la șase luni după ce forțele rusești au invadat-o, Francisc a condamnat războaiele ca fiind o nebunie” și s-a referit la moartea lui Darya Dugina, fiica unui proeminent ultranaționalist rus, într-un atentat cu mașină capcană în apropiere de Moscova, sâmbătă.

Nevinovații plătesc pentru război”, a spus el.

Moscova a atribuit uciderea agenților ucraineni, acuzație pe care Kievul o neagă.

Francisc i-a numit pe comercianții de arme care profită de pe urma războiului  „delincvenți care ucid umanitatea”.

Într-un interviu acordat luna trecută agenției Reuters, Francisc a declarat că dorește să viziteze Kievul, dar că vrea să meargă și la Moscova, de preferință mai întâi, pentru a promova pacea.

Francisc va participa la un congres al liderilor religioși în capitala kazahă Nur-Sultan, în perioada 13-15 septembrie, unde a declarat că speră să se întâlnească cu patriarhul ortodox rus Kirill, care susține războiul din Ucraina.

Ucraina a făcut presiuni asupra lui Francisc să meargă mai întâi la Kiev, spunând că o întâlnire cu Kirill înainte ar putea transmite un mesaj greșit poporului ucrainean.