• Papa Francisc a declarat, duminică, că speră să viziteze Ucraina, în cadrul eforturilor sale de a încerca să pună capăt unui război care durează de cinci luni şi pe care l-a denunţat în mod repetat.
  • Într-un interviu exclusiv acordat la începutul acestei luni, suveranul pontif a declarat pentru Reuters că speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria sa în Canada.
  • Papa a zburat duminică în Canada, în ceea ce el a numit un „pelerinaj de penitenţă” pentru a-şi cere scuze pentru abuzurile suferite de copiii indigeni din partea şcolilor administrate în mare parte de catolici.

Papa Francisc a declarat, duminică, că speră să viziteze Ucraina, în cadrul eforturilor sale de a încerca să pună capăt unui război care durează de cinci luni şi pe care l-a denunţat în mod repetat.

„Am o mare dorinţă de a merge la Kiev”, a spus papa atunci când a fost întrebat despre o posibilă călătorie în Ucraina în viitorul apropiat. El s-a adresat în avionul papal jurnaliştilor care călătoreau cu el de la Roma în Canada, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Niciun papă nu a vizitat vreodată Moscova, iar Francisc a condamnat, în repetate rânduri, invazia Rusiei în Ucraina: luna trecută, el a acuzat implicit Moscova că duce un 1război de agresiune crud şi fără sens”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Într-un interviu exclusiv acordat la începutul acestei luni, suveranul pontif a declarat pentru Reuters că speră să poată merge la Moscova şi Kiev imediat după călătoria sa în Canada.

După interviu, Kremlinul a declarat că nu a avut niciun contact substanţial cu Vaticanul cu privire la o potenţială vizită, în timp ce Ucraina şi-a reînnoit invitaţia către suveranul pontif.

Papa a început duminică un „pelerinaj de penitenţă” în Canada

Papa Francisc a zburat duminică în Canada, în ceea ce el a numit un „pelerinaj de penitenţă” pentru a-şi cere scuze pentru abuzurile suferite de copiii indigeni din partea şcolilor administrate în mare parte de catolici, transmite Reuters, citat de Mediafax.

„Aceasta este o călătorie de penitenţă. Să spunem că acesta este spiritul ei”, a declarat el reporterilor în comentariile sale tradiţionale la începutul zborului.

Papa a fost aşteptat să aterizeze la Edmonton, în provincia vestică Alberta, duminică dimineaţa, prima din cele trei opriri în ţară. El va vizita, de asemenea, Quebec City şi Iqaluit, capitala teritoriului Nunavut şi va pleca vineri.

Între 1881 şi 1996, peste 150.000 de copii indigeni au fost separaţi de familiile lor şi duşi în şcoli rezidenţiale. Mulţi copii au fost înfometaţi, bătuţi şi abuzaţi sexual într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada l-a numit „genocid cultural”.

Anul trecut au fost descoperite morminte suspecte nemarcate în fostele şcoli rezidenţiale sau în apropierea acestora.

Ca răspuns la presiunea rezultată în urma acestor descoperiri, Papa Francisc şi-a cerut scuze pentru rolul bisericii catolice în aceste şcoli la începutul acestui an, în timpul unei vizite a delegaţilor indigeni la Vatican.

Autor: Iulian Moșneagu