• Papa Francisc își începe vizita istorică în Irak
  • El va vizita Bagdadul, dar și orașele Erbil și Mosul
  • Este pentru prima dată când un Suveran Pontif merge în Irak

UPDATE 13:00 – Papa Francisc a ajuns în Irak, acolo unde va participa la o vizită istorică de 4 zile. În avionul către Irak, Papa s-a declarat fericit că poate călători din nou, adăugând: „Aceasta este o călătorie emblematică și este o datorie față de o țară martirizată de atâția ani”, relatează BBC.

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi l-a întâmpinat pe Suveranul Pontif la aeroport

Bogdan Nicolae: „Papa a programat această vizită mai de mult. Și-ar fi dorit să plece anul trecut, însă condițiile de pandemie l-au împiedicat să o facă. În octombrie 2020 s-au comemorat zece ani de la un atac sângeros împotriva creștinilor din Bagdad. Ar fi vrut să aline suferința acestora, însă doar acum au fost întrunite condițiile de siguranță. (…) A ales să facă această vizită, chiar dacă mai mulți sfătuitori din jurul lui i-au sugerat că e un moment nepotrivit.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE 8:30 – Avionul Papei a decolat la 7:45, ora locală de pe Aeroportul Fiumicino din Roma. Papa Francisc va ateriza pe Aeroportul Internațional din Bagdad în jurul orei 14, ora locală.

Papa Francisc pornește către Irak, pentru vizita istorică de 4 zile. Suveranul Pontif va vizita pentru început capitala Bagdad, iar următoarea oprire va fi în orașul Erbil și apoi în Mosul. Ieri, Suveranul Pontif le-a transmis un mesaj creștinilor irakieni.

„Dragi frați și surori din Irak, pace pentru voi. Aștept cu nerăbdare să vă întâlnesc, să vă văd fețele, să vă văd pământul, un vechi și extraordinar leagăn al civilizației. Vin ca pelerin, ca pelerin pocăit, să-l implor pe Domnul pentru iertare și reconciliere după ani de război și terorism, să-i cer lui Dumnezeu mângâierea inimilor și vindecarea rănilor”, a spus Papa Francisc.

Este pentru prima oară când un Suveran Pontif merge într-un pelerinaj în Irak, unde creștinii reprezintă doar un procent din populație. Numărul lor s-a micșorat dramatic din cauza războiului.