- Papa a semnat un acord de susținere reciprocă cu autoritățile musulmane de la Jakarta pentru protejarea credincioșilor.
- Islamul radical este pe cale să se extindă în lumea asiatică, Indonezia este cea mai mare țară musulmană din lume.
- „Vă încurajez să continuați pe această cale: (…) să contribuim la construirea unor societăți primitoare, capabile să lase deoparte rigiditatea, fundamentalismul și extremismul” spune Papa Francisc în discursul său.
Papa Francisc face un turneu în Asia de Sud, fiind cea mai lungă și mai îndepărtată călătorie din pontificatul său, care se va încheia la Singapore, unde este așteptat mâine. Suveranul Pontif încearcă să contra-balanseze expansiunea Islamului, care începe să se radicalizeze și în Asia.
Advertisment
În ciuda problemelor sale de sănătate, Papa al Bisericii Catolice a apărut până acum în formă, sfidând previziunile și îndoielile cu privire la capacitatea sa de a întreprinde o călătorie atât de obositoare.
Care sunt mizele acestei lungi și dificile vizite pentru un om de 87 de ani, cu sănătatea destul de fragilă?
Vizitele pontificale în ținuturile pe care le păstorește fac parte din „job”, dar e adevărat că acest turneu e mai mult decât o simplă întălnire cu catolicii, foarte numeroși în unele țări din Asia. Francisc încearcă să se bazeze pe islamul moderat pentru a face baraj unui islamism politic pe care îl vedem câștigând teren în Asia.
Recomandări
Pentru a doua oară în pontificatul său, Papa Francisc a semnat un acord, la Jakarta, între Biserica Catolică și autoritățile musulmane. Textul poate fi rezumat într-un singur rând prin angajamentul celor două religii pentru „solidaritatea fraternă” împotriva „culturii violenței” și pentru protejarea planetei.
Acest document este modest deoarece Indonezia, prima țară musulmană din lume, este imensă, 90% din populația de 270 de milioane mărturisește un islam care până acum a fost moderat. Și totuși, în ultima vreme, în societatea indoneziană au început să apară semnele unei radicalizări și femeile voalate au devenit o regulă, nu atât acceptată cât impusa.
Există o temere reală privind radicalizarea Asiei?
„De ce persistă François și semnează? Pentru că acest bătrân pastor iezuit, fără iluzii despre natura umană, simte pericole iminente. Această propoziție rostită după semnare este testamentul lui: Vă încurajez să continuați pe această cale: (…) să contribuim la construirea unor societăți primitoare (…) capabilă să lase deoparte rigiditatea, fundamentalismul și extremismul, care sunt întotdeauna periculoase și niciodată justificabile,” spune corespondentul Le Figaro Jean-Marie Guénois.
În Timorul de Est, 600.000 de credincioși s-au adunat ieri la slujba Papei. Nu este un record, în 2023, aproximativ un milion de oameni au participat la slujba Papei de la Kinshasa (Republica Democrată Congo). Recordul este deținut de Manila, în Filipine, cu șase milioane de credincioși adunați în 2015.
Citește și
- Tinerii din Generația Z nu vor să fie angajați. Studentă: „Gen Z vrea să aibă sentimentul de independență asupra programului și vieții”
- Școlile de Europa interzic folosirea telefoanelor mobile. Claudia Cochină: „Nu e singura tehnologie pe care o putem accesa”
- Tu ce mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă? Consumul de proteine vegetale reprezintă calea spre longevitate
Partenerii noștri