Papa Francisc se întâlneşte cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse

Papa Francisc salută oamenii de la balcon. În urmă cu 10 zile, Papa Francisc a suferit o operație pe colon. Sursa Foto: HEPTA
  • Papa Francisc, întâlnire cu al doilea cel mai puternic lider ortodox rus, după Patriarhul Kirill.
  • Papa va participa la un congres al liderilor religioşi în capitala kazahă Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie, unde a declarat că speră să se întâlnească cu Kirill.
  • Papa Francisc, care a calificat conflictul drept un „război de agresiune crud şi fără sens”, plănuise să se întâlnească cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat întâlnirea la sfatul diplomaţilor de la Vatican.

Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu episcopul Antonij, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit aşteptat luna viitoare cu Patriarhul Kirill, potrivit Reuters.

Întâlnirea dintre Papa Francisc şi episcopul Antonij a fost prima de când predecesorul lui Antonij, Hilarion, a fost destituit în iunie, printr-o decizie bruscă ce indica discordie la vârful Patriarhiei Moscovei.

Vaticanul l-a trecut pe Antonij pe lista întâlnirilor oficiale ale Papei, dar nu a oferit detalii despre ce s-a discutat în cadrul audienţei private.

Papa va participa la un congres al liderilor religioşi în capitala kazahă Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie, unde a declarat că speră să se întâlnească cu Kirill.

Bulat Sarsenbayev, şeful organizaţiei kazahe care găzduieşte congresul, a declarat pentru Astana Times că Kirill a confirmat prezenţa sa acolo.

Un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care Patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent.

Poziţia lui Kirill a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă

Papa Francisc, care a calificat conflictul drept un „război de agresiune crud şi fără sens”, plănuise să se întâlnească cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat întâlnirea la sfatul diplomaţilor de la Vatican.

Cei doi s-au întâlnit o singură dată, în Cuba, în 2016 – prima întâlnire între un Papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Într-un interviu acordat luna trecută agenţiei Reuters, Papa Francisc a declarat că vrea să viziteze Kievul după ce se va întoarce din Canada, pe 30 iulie, dar că vrea să meargă mai întâi la Moscova, pentru a promova pacea.

Putin a descris acţiunile Moscovei în Ucraina ca fiind o „operaţiune militară specială” care vizează demilitarizarea şi „denazificarea” ţării. Ucraina şi Occidentul au catalogat conflictul drept un război de agresiune rusesc neprovocat.