• Papa Francisc îndeamnă credincioşii să rostească rugăciuni care să îl însoţească în pelerinajul de ,,pocăinţă” din Canada.
  • Papa îşi va cere iertare grupurilor indigene pentru abuzurile comise de Biserica Catolică.
  • Dragi fraţi şi surori din Canada, după cum ştiţi, voi veni printre voi, în special în numele lui Iisus, pentru a întâlni şi a îmbrăţişa populaţiile indigene”, a afirmat suveranul pontif.

Papa Francisc a îndemnat credincioşii, duminică, să rostească rugăciuni menite să îl însoţească în pelerinajul de ,,pocăinţă” în Canada. Suveranul pontif îşi va cere iertare grupurilor indigene pentru abuzurile comise de Biserica Catolică, potrivit presei străine.

În timp ce a salutat publicul în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, papa Francisc a remarcat că pe 24 iulie, ,,cu voia lui Dumnezeu”, va începe o călătorie de şapte zile în Canada.

Dragi fraţi şi surori din Canada, după cum ştiţi, voi veni printre voi, în special în numele lui Iisus, pentru a întâlni şi a îmbrăţişa populaţiile indigene”, a afirmat suveranul pontif.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Din păcate, în Canada, mulţi creştini, inclusiv unii membri ai instituţiilor religioase, au contribuit la politicile de asimilare culturală, care, în trecut, au afectat grav, în diverse moduri, comunităţile native”, a spus papa.

Papa Francisc a precizat că din acest motiv a întâmpinat recent la Vatican mai multe grupuri, reprezentanţi ai popoarelor indigene, cărora li s-a adresat cu ”durere şi solidaritate faţă de răul pe care l-au suferit”.

Pelerinaj penitențial

Şi acum voi face o călătorie de pocăinţă, care sper că, cu harul lui Dumnezeu, poate contribui la calea vindecării şi reconcilierii deja întreprinse”, a spus Francisc, făcând apel la credincioşi să îl însoţească cu rugăciuni” în timpul pelerinajului.

Când s-a întâlnit cu reprezentanţii indigenilor la începutul primăverii, papa Francisc şi-a oferit scuze istorice pentru abuzurile comise în şcolile rezidenţiale conduse de biserici. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a Canadei i-a cerut liderului Bisericii Catolice să îşi prezinte scuzele papale pe teritoriul canadian.

Peste 150.000 de copii canadieni au fost nevoiţi să frecventeze şcolile creştine finanţate de stat din secolul al XIX-lea până în anii 1970, într-un efort de a-i izola de casele şi cultura lor.

Scopul a fost de a-i creştina şi asimila în societatea majoritară, pe care guvernele canadiene anterioare o considerau superioară.

Guvernul canadian a recunoscut că abuzurile fizice şi sexuale erau frecvente în şcoli şi elevii au fost bătuţi pentru că vorbeau limba lor maternă. Liderii indigeni spun că moştenirea abuzului şi a separării familiei a fost o cauză principală a ratelor epidemice ale dependenţei de alcool şi droguri în rezervaţiile canadiene.