Paradox românesc. Spitalele au nevoie disperată de personal, absolvenții de Medicină fac petiție pentru locuri de muncă

  • Sistemul sanitar are nevoie disperată de personal.
  • Medicii sunt epuizaţi de cele opt luni de epidemieși 3.000 de studenţi se pregătesc să fie voluntari.
  • 600 dintre ei au semnat o petiţie online prin care cer ministerului să coboare pragul de promovabilitate

Sistemul sanitar are nevoie disperată de personal. Medicii sunt epuizaţi de cele opt luni de epidemie şi 3.000 de studenţi se pregătesc să fie voluntari.

Dar sunt sute de absolvenţi care au susţinut examentul de rezidenţiat şi nu au luat punctajul necesar pentru a fi repartizaţi într-un spital.

Aproape 600 dintre ei au semnat o petiţie online prin care cer ministerului să coboare pragul de promovabilitate.

Valentin Moţăţeanu este primul sub linie. El a iniţiat petiţia.

Studenți respinși pentru un singur punct

Am luat 558 de puncte. Am avut iniţial 561 , dar după recorectare mi-au scăzut 3 puncte.(…) ar fi păcat să se oprească la 559 puncte. Care este diferenţa dintre cel cu 559 de puncte şi cel 558. Adică, ar trebui să fie o medie mai scăzută pentru că aşa este corect şi normal. 500 este o notă de promovare.”, spune Valentin Moțățeanu, absolvent de medicină la Craiova.

Valentin ar fi vrut să fie medic de familie. Dacă ministerul nu va modifica criteriile de admitere de anul acesta o să mai stea un an în afara sistemului.

Să mai dăm examenul de rezidenţiat încă o dată, la anul. Sau, cine doreşte să plece din ţară şi să lucreze în străinătate. De exemplu, în Germania, Austria nu există examen de rezidenţiat. Eu prefer să lucrez la mine în ţară.”, a mai adăugat acesta.

Aurora Floarea este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa.
Şi ea a fost la un pas de a-şi vedea visul cu ochii.

Am dat examenul de rezidenţiat, am obţinut 556 de puncte, iar fără trei puncte nu am reuşit să devin medic rezident. Pentru că gradul de promovabilitate a fost de 60% nu de 50%.”, a spus Aurora Floarea.

Punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. Ei cer în petiţia lor şi să se revină la procentuil de 50%, aşa cum era acum zece ani.Aurora Floarea.

Arafat le recoandă voluntariatul

Raed Arafat:Studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe baza procesului de recrutare ca voluntar şi vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sun coordonarea unei oersoane desemnate de unitatea sanitară.

Luni, rectorii universităţilor de medicină vor avea o discuţie cu ministerul Sănătăţii.

Aproape 12 mii de absolvenţi au susţinut examenul anul acesta. Au fost peste 9.100 de locuri, din care vor fi repartizate aproape 8.600.