• Anchetatori ai Parchetului European au descins, în această dimineață, la sediul ADR 5 Vest din Timișoara în cadrul unei ample anchete care vizează fraudarea de fonduri europene.
  • ADR Vest a confirmat descinderea Parchetului European, declarând că scopul ar fi acela „de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest pe Axa 2 Prioriateta de Investiții 2.1A – Microîntreprinderi.
  • Cei de la ADR au ținut să sublinieze că nu este vizată activitatea insituției sau a vreunui angajat, ci doar obținerea documentelor care erau exclusiv la această instituție.

Anchetatori ai Parchetului European (EPPO) au descins, în această dimineață la sediul ADR 5 Vest din Timișoara în cadrul unei ample anchete care vizează fraudarea de fonduri europene, citează pressalert.ro.

Investigația este legată de o rețea de firme care îndeplineau formal condițiile de a accesa respectivele linii de finanțare, banii obținuți prin proiecte fiind apoi scoși de cei care controlau din spate companiile.

Perchezițiile sunt realizate inclusiv la locuințele unor funcționari publici, astfel că 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

De asemenea, există suspiciuni de corupție legate de modul în care au fost aprobate o serie de documentații. Metoda de fraudare ar fi fost folosită și pentru programul Start Up Nation, dar mai sunt zeci de firme care sunt vizate de această investigație, potrivit aceleiași surse.

ADR Vest a confirmat descinderea Parchetului European, declarând că scopul ar fi acela „de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest pe Axa 2 Prioriateta de Investiții 2.1A – Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, unul a fost respins”.

Cei de la ADR au subliniat că nu este vizată sub nicio formă activitatea insituției sau a vreunui angajat, ci doar obținerea documentelor care erau exclusiv la această instituție.

Potrivit EPPO, prejudiciul în acest caz este de cinci milioane de euro. „Din 2017, un grup infracţional organizat a înfiinţat peste 150 de firme fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională.”

Anchetatorii Parchetului European colaborează cu polițiști din Structura de Sprijin EPPO din România, precum și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiști din cadrul DGA Cluj și Timișoara.