• Pe fondul unei represiuni brutale împotriva protestatarilor din Iran, Marea Britanie a impus restricții financiare și de călătorie pentru două duzini de oficiali iranieni.
  • Iranul a sancționat mai mulți parlamentari britanici, inclusiv pe ministrul securității țării.
  • Săptămâna aceasta, un oficial iranian de rang înalt a declarat că legea privind hijab-ul națiunii este în curs de revizuire.

Parlamentarii britanici au fost avertizați să fie în alertă în ceea ce privește atacurile cibernetice și posibila hărțuire din partea agenților iranieni, potrivit corespondenței trimise luna trecută legislatorilor din camerele superioare și inferioare.

În scrisorile trimise pe 21 noiembrie, care au fost obținute de CNN, președinții Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor le-au reamintit membrilor parlamentului să sporească securitatea dispozitivelor lor mobile.

Președinții au declarat că poliția și agențiile de informații nu au descoperit nicio activitate ostilă iraniană axată în mod specific pe parlamentari”. Cu toate acestea, având în vedere amenințările despre care autoritățile spun că au fost făcute împotriva membrilor diasporei iraniene din Marea Britanie percepuți ca inamici ai regimului… aceasta este o bună ocazie pentru a vă reaminti tuturor să rămâneți vigilenți”, au spus scrisorile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Agențiile iraniene au capacități cibernetice ofensive puternice”, au adăugat scrisorile. Corespondența face parte dintr-un amalgam din ce în ce mai mare de avertismente cu privire la potențialele acțiuni ale agenților iranieni din Marea Britanie, pe măsură ce tensiunile dintre cele două țări cresc.

La începutul lunii, legislatorii britanici au primit îndrumări privind modul de prevenire a spionajului digital. Acest îndrumar recomanda să lase telefoanele în afara camerelor în timpul conversațiilor sensibile, să instaleze administratori de parole și să utilizeze sisteme de autentificare cu doi factori atunci când accesează e-mailuri sau fac copii de rezervă ale telefoanelor.

La 1 noiembrie am ascultat o declarație din partea ministrului securității, care a prezentat amenințarea tot mai mare din partea statelor ostile la adresa securității noastre naționale, precum și planul guvernului de a conduce un grup operativ care să ducă mai departe activitatea de apărare a integrității democratice a țării noastre”, a scris Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, către legislatori la 14 noiembrie.

După cum au evidențiat evenimentele recente, statele ostile continuă să vizeze parlamentari pentru a obține informații despre procesele noastre democratice sau pentru a exercita influență asupra acestora, în avantajul lor economic, militar sau politic”, a spus el.

La două zile după aceea, Ken McCallum, șeful serviciului britanic de informații interne MI5, a declarat că Iranul a făcut cel puțin 10 încercări de a răpi sau chiar de a ucide cetățeni britanici sau alte persoane de pe teritoriul Regatului Unit și că folosește tactici din ce în ce mai agresive pentru a viza pe oricine este considerat a fi un inamic al regimului iranian.

Într-un discurs ținut la sediul MI5, McCallum a declarat că aparatul de informații al Iranului este un adversar sofisticat”, care uneori își folosește proprii agenți sau intermediari și care, ocazional, este pregătit să întreprindă ceea ce el a numit acțiuni nechibzuite. Doi membri ai parlamentului au declarat pentru CNN că au început să primească e-mailuri spam despre Iran, aparent de la grupuri ad-hoc care păreau să protesteze împotriva regimului de la Teheran. Parlamentarii care nu au dorit să fie numiți au spus că au început să primească e-mailurile în ultima lună.

Protestele în masă din Iran au pus în gardă regimul religios al țării. Demonstrațiile au fost declanșate de moartea unei femei în vârstă de 22 de ani care se afla în custodia poliției de moralitate din Teheran pentru că ar fi purtat hijab-ul în mod necorespunzător.

Pe fondul unei represiuni brutale împotriva protestatarilor din Iran, Marea Britanie a impus restricții financiare și de călătorie pentru două duzini de oficiali iranieni. Iranul a sancționat mai mulți parlamentari britanici, inclusiv pe ministrul securității țării.

Forțele de securitate iraniene ar fi amenințat, de asemenea, jurnaliștii care lucrează în Marea Britanie. În noiembrie, ministrul britanic de externe, James Cleverly, l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Teheranului din cauza acestor afirmații și a fost citat de Reuters la momentul respectiv, afirmând că a spus clar că nu tolerăm amenințările la adresa vieții și intimidarea”.

Săptămâna aceasta, un oficial iranian de rang înalt a declarat că legea privind hijab-ul națiunii este în curs de revizuire, după luni de zile în care femeile din întreaga țară și-au scos hijab-ul în semn de sfidare, potrivit publicației pro-reformă Entekhab.