• Deputații democrați au plecat din Texas ca să saboteze votarea unei legi.
  • Republicanii vor să interzică votul prin corespondență și secțiile deschise 24h.
  • Prin lege, deputații din Texas pot fi arestați și aduși la vot dacă sunt prezenți în stat.
  • Republicanii au schimbat legile în Florida și Georgia după înfrângerea lui Trump.

Lupta pentru dreptul de vot duce la situații șocante în Statele Unite. Peste 50 de deputați democrați din Texas au părăsit statul pentru ca majoritatea republicană să nu aibă cvorum în această săptămână.

Republicanii intenționau să aprobe un proiect de lege prin care este limitat accesul la vot, în special pentru minorități. Secțiile de votare nu vor mai fi deschise 24 de ore, iar votul prin corespondență ar urma să fie interzis.

„Suntem deciși să blocăm acest proiect de lege în această sesiune special, care se va încheia pe 7 august. Vom sta în afara statului până atunci ca să facem asta”, a declarat Chris Turner, reprezentant democat al Camerei Reprezentanţilor din Texas.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Republicanii susțin că legea va face ca frauda la vot să devină imposibilă. Democrații au mai sabotat o dată procesul de votare, dar pe termen lung nu au soluții.

„Pot și chiar voi continua să convoc sesiune special după sesiune special până la alegeri, anul viitor. Deci, dacă oamenii aceștia vor să piardă timpul oriunde fac asta, într-o excursie de lux pe banii contribuabililor, trebuie să fie pregătiți să facă asta timp de un an. Imediat ce revin în Texas, vor fi arestați și închiși în Capitoliul din Texas până ce își fac treaba”, a spus şi Greg Abbott, guvernatorul statului Texas.

În ultimele luni, deputații republicani au schimbat legile și în Florida și Georgia. Accesul mai dificil la vot vine după ce Donald Trump a acuzat o fraudă masivă la alegerile prezidențiale. În schimb, democrații susțin că noile legislații contravin valorilor și principiilor pe care a fost clădită țara.