• Senatorii și deputații au apropat propunerea de majorare a pensiilor cu 40%
  • Au fost 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri
  • PNL a anunțat că va ataca decizia la CCR

Rectificarea bugetară a fost aprobată de deputați și senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. Liberalii au anunțat că vor ataca decizia la CCR.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri.

Deputații și senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publice conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, spunea că votul pe rectificarea bugetară este „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”: „Toți văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma ministrul de Finanțe, senatorul PNL Florin Cîțu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care îi cerea Vioricăi Dăncilă în 2019 amânarea creșterii pensiilor cu 40%.

Proiectul de rectificare bugetară a fost adoptat de Guvern, dar documentul a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.