- Creșterea și sacrificarea sunt interzise pentru nurcă și șinșila.
- În România sunt două ferme de nurci și zece de șinșila.
- 14 țări din UE au interzis complet fermele de blănuri.
- Celelalte țări au interdicții doar pentru anumite specii.
România nu mai merge blană. Peste doi ani se schimbă viziunea despre animale. Parlamentul a adoptat legea care interzice fermele de blănuri de la 1 ianuarie 2027. Mai exact, creșterea pentru sacrificare a tuturor speciilor de şinşila şi de nurcă.
Inițiatorii legii spun că au dat termen de doi ani pentru aplicatrea legii pentru ca fermele să se închidă sau să se mute în țări în care legislația le permite să funcționeze. În România sunt două ferme de nurci și 10 ferme de șinșila, cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro.
E tendință clară. 14 țări din Uniunea Europeană au interzis total fermele de blănuri, celelalte au interdicții doar pentru anumite specii. Comisia Europeană a amânat până în 2026 o decizie cu privire la introducerea unei interdicții în UE privind fermele blană.
Europa e loc de fruncte la tăiat animale. Jumătate dintre animalele sacrificate pentru blană sunt de la noi de pe continent. Cel mai mare producător este China. E totuși o industrie în declin. În 2014, Europa sacrifica 43 de milioane de animale pentru blană, în 2022, cifra a scăzut până la 10 milioane.