• Parlamentul European condamnă cu fermitate aterizarea forțată a avionului la Minsk și detenția jurnalistului belarus Raman Pratasevich și a Sofiei Sapega
  • Eurodeputații menționează că deturnarea avionului a constituit un act de terorism de stat
  • UE trebuie să sancționeze persoanele implicate
  • PE solicită suspendarea Belarusului de la evenimentele sportive internaționale, cum ar fi campionatele europene și mondiale și Jocurile Olimpice de la Tokyo

Parlamentul solicită ca UE să pedepsească persoanele implicate în aterizarea forțată a unui avion la Minsk pe 23 mai și în detenția jurnalistului Raman Pratasevici.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 626 voturi pentru, 16 împotrivă și 36 abțineri, deputații condamnă cu fermitate „deturnarea zborului Ryanair” ca act de „terorism de stat” și solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Raman Pratasevich și a Sofiei Sapega, precum și a tuturor celorlalți prizonieri politici din Belarus, anunță Parlamentul European.

Lista sancțiunilor UE trebuie extinsă

Potrivit rezoluției Parlamentului European, Consililul este îndemnat să sancționeze cât mai curând posibil persoanele implicate în devierea forțată și răpirea celor doi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Totodată, statele membre ale UE trebuie să acționeze de urgență cu un nou pachet de sancțiuni împotriva celor care au participat sau au fost complici la fraudele electorale de anul trecut și la încălcările ulterioare ale drepturilor omului în Belarus, afirmă textul.

Procurorii, judecătorii și cei ce lucrează în structurile de aplicare a legii care au un rol în represiune ar trebui să se afle pe lista de sancțiuni, precum și agenții care lucrează pentru regim în domeniul dezinformării, mass-mediei și propagandei, cum ar fi Marat Markov, cel care l-a intervievat pe Raman Pratasevich pe canalul de stat ONT pe 2 iunie.

Belarusul ar trebui suspendat din organismele și evenimentele sportive internaționale

Mai mult, rezoluția mai socilită ca Belarusul să fie suspendat din organismele sportive internaționale și de la evenimentele internaționale, inclusiv de la campionatele europene și mondiale, precum și de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Eurodeputații mai fac un apel și către Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) să retragă drepturile de difuzare a viitorului turneu de fotbal EURO 2020 televiziunii de stat belaruse TVR și să le aloce gratuit televiziunii independente Belsat.