• Comisia Europeană vrea să implementeze certificatul verde la începutul lunii iulie
  • 20 de state europene sunt împotriva propunerii de a suporta costul testelor
  • Oficialii spanioli spun că măsura e oportună când crește numărul vaccinaților

Certificatul verde European va fi gata în luna iulie. Parlamentul European vrea să introducă și o gratuitate. Să nu plătești pentru testul PCR, al cărui rezultat va apărea în acest certificat.

Oficialii din 20 de țări se opun categoric. Europarlamentarul Cristian Bușoi explică această măsură, prin cele trei categorii de informații pe care le conține documentul: dacă te-ai vaccinat, dacă ai trecut prin boală sau dacă ai un test negativ.

„Și vaccinarea este gratuită și evident, tratamentul bolii este gratuit oriunde în Uniunea Europenană și atunci, pentru a nu se face o discriminare, am cerut ca aceste teste care țin strict de certificate verde digital, să fie gratuite”, a spus Cristian Bușoi.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Dar cei care se opun nu sunt ușor de convins. Spun că țările lor nu au capacitatea tehnică, logistică și financiară să își asume plata testelor PCR. Nu îi interesează argumentele.

„În foarte multe țări europene, tinerii nu au avut nicio șansă până acum să fie vaccinați. Nu se va întâmpla nici în săptămânile viitoare. Abia către sfârșitul verii. Ori tinerii care vor dori să călătorească și vor avea nevoie de certificatul digital sunt și cei mai vulnarabili”, a adăugat Cristian Bușoi.