• Parlamentul refuză și posibilitatea licențierii personalului sanitar care nu se vaccinează.
  • Aplicat de o săptămâna, pașaportul conduce la faliment lumea culturală.
  • Sindicatele din transportul feroviar amenință cu greva.

Sub presiunea protestelor, parlamentul francez face compromisuri. Personalul sanitar care nu se vaccineaza nu va fi licențiat, iar centrele comerciale sunt scutite de obligativitatea pașaportului sanitar.

Principalele modificări adoptate în Parlament față de proiectul inițial

Obligativitatea vaccinării personalului sanitar a fost, desigur, validată. Pașaportul sanitar a fost și el validat și va fi aplicabil și minorilor de peste 12 ani de la sfârșitul lui septembrie.

În ciuda insistențelor Guvernului, legislativul a decis să excepteze centrele comerciale de la obligativitatea pașaportului sanitar. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Pașaportul rămâne valabil pentru spectacole, cinema, muzee, săli de sport și, începând cu 1 august, în restaurante – inclusiv pe terase, baruri, transport pe distanțe lungi.

Prevederile acestei legi ar urmă să fie aplicabile până la mijlocul lui noiembrie și nu până la sfârșitul anului cum ar fi dorit Guvernul.

Peste 160.000 de persoane au manifestat peste tot în Franța sâmbătă, împotriva restricțiilor, în timp ce epidemia câștigă teren. Ultimele informații ne arată că limita de alertă a fost depășită în toată Franța metropolitană.

La fel de îngrijorător este însă și semnalul tras de lumea culturii. La o săptămâna de la debutul aplicării noilor restricții, frecventarea cinematografelor și a teatrelor a scăzut cu până la 75%, ceea ce este o adevărată catastrofă după un an și jumătate  de restricții de tot felul.

Unul dintre cele mai puternice sindicate din transportul feroviar, Sud Rail, cere membrilor săi să nu efectueze controale de pass sanitar la bordul trenurilor și amenință cu greva dacă se vor aplică sancțiuni lucrătorilor care nu se vaccineaza. Altfel spus, Franța stă pe un butoi cu pulbere.